Bilim insanlarından uyarı: 'Buz dağının' bir de görünmeyen kısmı var!

Okyanusların tabanları her geçen gün daha fazla mikro plastik atıklarla doluyor. Mevcut olarak bilim insanları tarafından okyanus tabanlarından yüzeyde görünenin 35 katı yani 14 milyon ton mikro plastik bulunduğu kaydedildi. Daha korkunç bir uyarısı ise 2040 yılına ait. 2040 yılına gelindiğinde kara ve denizlerdeki plastik miktarının 710 milyon tona çıkacağı ifade ediliyor.

DÜNYA 07.10.2020, 22:36
Bilim insanlarından uyarı:  'Buz dağının' bir de görünmeyen kısmı var!

Sofra tuzundan içme suyuna dek aklınıza gelebilecek birçok yiyecek ve içecekte karşılaştığımız mikro-plastikler okyanuslar her geçen gün daha da tehdit ediyor.

Avustralya'daki İngiliz Uluslar Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü'ne bağlı araştırmacılar tarafından okyanusların derinliklerinde olan plastik kirliliğinin yapılan tahminlerden çok daha büyük boyutlarda olduğu gözler önüne serildi.

Tam 14 milyon ton mikro plastik

Araştırmacılar tarafından dünya okyanuslarının tabanlarında 14 milyon ton mikro plastik bulunduğu ifade edildi. Bu durum, okyanus tabanının yüzeyinde bulunan plastik miktarının 35 kat fazla fazla atık barındırdığı anlamına geliyor.

Justine Barett -araştırmanın öncülüğünü yapan okyanus bilimci- okyanuslara ulaşan atıkların burada çözüldüğünü ve ayrışan mikro parçaların ise okyanus tabanlarına çöktüğünü kaydederek, ''Okyanus derinlikleri bile plastik kirlilikten etkileniyor.'' dedi.

Bilim insanları tarafından plastik kirliliği bu kuşağın en önemli çevre sorunlarından biri olarak görülüyor. Plastiklerin oluşturduğu kirlilik, canlı yaşamını ve doğal çevreyi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirirken insan sağlığı açısından da ciddi şekilde riskler ortaya çıkartıyor.

710 milyon tona ulaşacak

Dünyadaki plastik tüketiminin her gün kat be kat arttığı dikkate alındığı dikkate alındığında bilim insanları tarafından mevcut eğilim sınırlandırılsa bile 2040 yılına geldiğimizde dünyadaki kara ve denizlerde plastik atıklarının miktarının 710 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)