Bilim insanlarından mRNA aşılarıyla ilgili sevindiren açıklama

COVID-19 aşıları Moderna ve Pfizer-BioNTech'in tahmin edilenden çok daha uzun süre koruma sağlayabileceği öne sürüldü.

DÜNYA 28.06.2021, 22:37 29.06.2021, 17:53
Bilim insanlarından mRNA aşılarıyla ilgili sevindiren açıklama

ABD medyasında yer alan haberlere göre, bir grup bilim insanı, mRNA teknolojisi ile üretilen Moderna ve Pfizer-BioNTech aşılarının insan vücudunda COVID-19'a (yeni tip koronavirüs) karşı uzun yıllar koruma sağlayabilecek güçlü bir bağışıklık reaksiyonu oluşturduğu yönünde delillere ulaştı. 

"Senelerce koruma sağlayabilir"

Yeni çalışma ayrıca bu iki mRNA tabanlı aşının, aşı etkinliğini düşürdüğü söylenen Beta varyantı da dahil olmak kaydıyla, koronavirüsün üç varyantına karşı etkili olan yüksek seviyede nötralize edici antikorlar ürettiğini ortaya koydu.

Söz konusu araştırmaya öncülük eden St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nden Ali Ellebedy, "Bu, bağışıklığımızın aşıdan daha güçlü olduğunu gösteren iyi bir işaret." dedi.

4 ay sonra da etkin olduğu görüldü

ABD medyasında yayımlanan çalışmada, her iki aşının da ilk dozundan yaklaşık olarak 4 ay sonra vücudun lenf düğümlerinde, bağışıklık hücrelerini gelecekteki enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak için etkin bir biçimde eğiten germinal merkezlerin hala bulunduğu belirlendi.

Bilim insanlarının araştırması, aşıların COVID-19'un diğer varyantlardan daha bulaşıcı olan Delta varyantına karşı etkinliği hususunda ise bir tespitte bulunmuyor.

Yorumlar (0)