Bilim insanları duyurdu: Bazı kan grupları koronavirüse daha dirençli!

Danimarka'da yürütülmüş olan bir araştırmayla bilim insanları, kimi kan gruplarının diğerlerine göre virüse karşı daha dirençli olduğunu tespit ettiklerini duyurdu.

DÜNYA 20.10.2020, 01:27
Bilim insanları duyurdu: Bazı kan grupları koronavirüse daha dirençli!

Güney Danimarka ve Aarhus Üniversitesi tarafından yapılan kapsamlı bir ortak araştırmada koronavirüse direnme şansının daha yüksek olduğu bir kan grubu tespit edildi.

0 kan grubunun koronaya yakalanma ihtimali daha düşük

Yapılan araştırmada, 470 bin Danimarkalıya koronavirüs testi yapıldı. Test sonucunda bilim insanları tarafından 0 kan grubunun A, B ve AB kan gruplarına göre koronavirüse yakalanmalarının ihtimalinin yüzde 13 daha düşük olduğu görüldü. Bilim insanları tarafından 0 kan grubunun sahip olduğu direncin sebebini bulmak amacıyla çalışmalara devam edileceği açıklandı.

Aarhus Üniversitesi Hastanesi Doktoru Lars Ostergaard, “Bunlar virüs ve kan grupları arasındaki bağlantıyı gösteren oldukça heyecan verici sonuçlar. Konuya ilişkin çok daha fazla şey öğrenmeliyiz.” dedi.

Direncin sebebi henüz bilinmiyor

Güney Danimarka Üniversitesi Hastanesi’nin profesörü Torben Barington, “Direncin nedenini henüz bilmiyoruz. Fakat diğer bulaşıcı hastalıklardan bildiğimiz üzere, kan grubu ile enfeksiyon kapmak arasında bir bağlantı bulunabilir.” diyerek yürütülen araştırmaya ilişkin görüşlerini paylaştı.

Şimdiye dek yürütülen aşı çalışmaları dikkate alındığında kimi kan gruplarının hastalıklara karşı farklı tepkiler gösterdiği paylaşılmıştı. Danimarka’da yürütülmüş olan bu araştırma, virüs ile mücadelede ve aşı geliştirmelerinde büyük bir rol oynuyor.

Yorumlar (0)