Biden’dan George Floyd açıklaması: “Irçılık, ülkemizin ruhunda lekedir” 

George Floyd isimli Amerikalı siyahi bir vatandaşın Amerikalı polislerce öldürülmesi kapsamında polislere açılan davanın son duruşması dün yapıldı. Floyd’un ölümüne direkt sebep olan polis hapis cezasına çarptırılırken Joe Biden’dan ise konu hakkında yorum gecikmedi. 

DÜNYA 21.04.2021, 09:46 21.04.2021, 17:35
Biden’dan George Floyd açıklaması: “Irçılık, ülkemizin ruhunda lekedir” 

Amerikalı siyahi vatandaş George Floyd, Amerikalı “beyaz” polisler tarafından boğularak öldürülmüştü. Pek çok kişinin görgü tanığı olduğu ve kamera kaydına alınan bu ölüm sonrasında o sırada görev başında olan polisler gözaltına alınmıştı.

“George Floyd davası” olarak bilinen ve katil polislerin cezalandırılması istenen davanın son duruşması dün yapıldı. Floyd’un ölümüne doğrudan sebep olan polis memuru Derek Chauvin, ilk önce tutuklanmış ve bir süre hapis yattıktan sonra 1 milyon dolar kefaret bedeli ile serbest kalmıştı. Chauvin’in yanında bulunan polis memurları da 750 bin dolarlık kefaret ödemesinin ardından serbest bırakıldı.



Fakat temyize giden davada Chauvin hakkındaki davanın tekrar açılmasına karar verildi. Yapılan duruşma sonrasında ise eski polis memurunun hapis süresi henüz belli olmasa da yetkililer, 40 sene ceza alacaklarını öngörüyor.

“Irkçılık, ülkemizin ruhunda lekedir”

Davanın sonucunun duyurulmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden da bir değerlendirmede bulundu. Biden, “Floyd’un polisler tarafından öldürülmesi, göz göre göre işlenen bir cinayettir. Floyd’un öldürülmesinden sonra başlayan protestolar, 1960’lı senelerden beri ülkemizde görülen en büyük hareketlenmedir. Bu durum, sistematik ırkçılığa karşı tüm dünyanın taktığı at gözlüğünün çıkarılmasını sağlamıştır. Irkçılık, ülkemizin ruhunda bir lekedir.” 



“Verilen ceza yeterli değil”

Joe Biden, mahkemenin verdiği kararın önemli olduğunu ve kimsenin hukukun üstünde bulunmadığını belirtti. Öte yandan “Bu ceza yeterli değil. Burada durulmamalı” mesajını da vermesi dikkat çekti. Polislerin siyahi vatandaşlara karşı yürüttüğü ırkçı politikası için Kongre’nin adım atması gerektiğini vurguladı. 

Yorumlar (0)