Biden’dan silah satışını düzenleme çağrısı: Yaş sınırını yükseltmeliyiz

ABD Başkanı Joe Biden, ülkede son günlerde peş peşe meydana gelen silahlı saldırıların sonrasında kongreye yüksek kapasiteli şarjörlerin ve yarı otomatik silahların yasaklanması veya silah alabilmek için gerekli olan yaşın 21'e yükseltilmesi yönünde çağrıda bulundu.

DÜNYA 03.06.2022, 09:49 03.06.2022, 16:33
Biden’dan silah satışını düzenleme çağrısı: Yaş sınırını yükseltmeliyiz

Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada ülkesinde son zamanlarda artan silahlı şiddet olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Biden'ın açıklamalarını gerçekleştirdiği salona silahlı şiddet olaylarında yaşamını yitirenler için ülkenin 5 toprağı, 50 eyaleti ve başşehir Washington DC'yi temsilen mumlar dikildi.

Biden, silahlı saldırılara tepki gösterdi

Daha öncesinde de birden fazla silahlı saldırı yaşandığını vurgulayan Biden, “Yaşanan silahlı saldırılar sonrasında herhangi bir şey yapılmamıştı. Bu defa harekete geçmeden duramayız. Ciddi anlamda bir şeyler yapmamı gerekiyor. Artık yeter” dedi.

Vurulma endişesiyle sokağa çıkıyorlar

Biden, ülkedeki yarı otomatik silahların yasaklanması talebi ile Anayasa'nın 2. Ek maddesindeki yer alan “silah edinme hakkı”nı yok etmediklerini dile getirerek, "Bu taleple kimsenin hakkını elinden almıyoruz. Bu aileleri korumaktır, toplumu korumaktır, çocukları korumaktır. Bu markete, kiliseye veya okula vurulma endişesi olmadan gitme hakkımıza sahip çıkmaktır” ifadesini kullandı.

"Daha kaç masum Amerikalı hayatını kaybedecek?"

Ülkede son 20 sene içerisinde silahlı saldırılarda ölen çocukların sayısının, vazife başındayken ölen polis ve askerler sayısının toplamından daha yüksek olduğuna dikkat çeken Biden, "Tanrı aşkına, bu yıkıma daha ne kadar katlanacağız? Bizler harekete geçmeden önce daha kaç masum Amerikalı hayatını kaybedecek?” dedi.

“Silahları yasaklamıyorsak, bunları alma yaşını yükseltelim”

Biden, Kongre'ye de silah planlamaları hususunda çağrı yaparak, "Yüksek kapasiteli şarjörleri ve yarı otomatik silahları yasaklamalıyız. Eğer bu silahları yasaklayamıyorsak, bunları satın alabilmek için gerekli olan yaşı 21'e yükseltmeliyiz" talebinde bulundu.

Silah sahibi olan kişilerinde de silahlarını korumaktan sorumlu olması gerektiğini belirten Biden, yapılacak silah satışlarında da geçmiş sorgulaması yapılmasının şart olduğunu ifade etti.

Biden, "Tanrı aşkına ne diye normal bir vatandaş 30 şarjörlü otomatik bir silahı rahatlıkla satın alabiliyor. Uvalde'deki yaşanan olay sonrasında alınan hasar o kadar fazlaydı ki aileler çocuklarını DNA'dan bulmak mecburiyetinde kaldı. Bu çocukların hepsi 9-10 yaşlarındaydı" diye konuştu.

Yorumlar (0)