Biden’dan “nükleer” açıklaması: “Putin şaka yapmıyor”

Rusya lideri Putin’in “nükleer” açıklamalarını değerlendiren ABD Başkanı Joe Biden, “Küba Füze Krizi’nden bu zamana kadar dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikelerden bir tanesi. Putin bu konuda şaka yapmıyor.” dedi.

DÜNYA 07.10.2022, 10:19 08.10.2022, 08:42
Biden’dan “nükleer” açıklaması: “Putin şaka yapmıyor”

Nükleer silah kullanma söylemlerinde bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu tehditleri Batı'da birden fazla tepkiye neden olurken ABD Başkanı Joe Biden, Putin'in ifadeleri için “Küba Füze Krizi'nden sonra dünyanın karşısına çıkan en büyük riskli durum” olarak niteledi.

Biden: “Rus ordusunun gücü düşük, nükleer kullanabilirler”

Dün New York’ta görüşmeler sağlayan Biden, Demokratik bağışçılarına seslenerek, “Putin kimyasal, biyolojik ve taktik nükleer silah kullanabileceği hususunda şaka yapmıyor. Çünkü Rus güçlerinin performansı oldukça düşük” dedi.

Açıklamalarına devam eden Biden, “Küba Füze Krizi'nden sonra ilk kez doğrudan nükleer silah faaliyeti tehdidi ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Küba füze ve Kennedy krizinden bu yana mahşeri görebilme olasılığıyla karşı karşıya gelmiştik” dedi. Ancak bunlara rağmen Biden, Rusya'nın bu şekilde bir davranış sergilemeyeceğini düşündüğünü dile getirdi.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz ay Putin, ülke genelinde kısmi seferberlik kararı vererek, “Toprak bütünlüğümüzün tehdit edilmesi durumunda Rusya elinde bulunan bütün yolları kullanmaktan geri durmayacaktır, bu söylemler bir blöf olarak görülmemelidir.” demişti.

24 Şubat tarihinde Rusya’nın Ukrayna'ya karşı savaş başlatması, Soğuk Savaş zamanında büyümeye başlayan nükleer savaş riskinin yeniden canlanmasına neden oldu. O zaman içerisinde ABD’nin İtalya ve Türkiye’ye, Sovyetler Birliği’nin ise Küba’ya nükleer başlıklı füze koyması, 1962 senesinde iki süper güç devleti nükleer savaşın kıyısına kadar getirmişti.

Yorumlar (0)