Biden’dan Çin ve Rusya’ya Ortadoğu göndermesi: Fırsat vermeyeceğiz

ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan, Filistin ve İsrail'i içerisine alan bölge gezisinin son durağı olan Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde açıklamalar yaptı.

DÜNYA 16.07.2022, 09:30 16.07.2022, 16:48
Biden’dan Çin ve Rusya’ya Ortadoğu göndermesi: Fırsat vermeyeceğiz

Ortadoğu’da Çin ve Rusya’nın kapatması gereken bir boşluk yaratmayacaklarını dile getiren ABD Başkanı Joe Biden, burada Suudi Arabistan yöneticileriyle de görüşme yaptı.

Enerji konusunda ABD ve Suudi Arabistan ortaklık yapacak

Suudi Arabistan’ın kentlerinden olan Cidde’ye giden ABD Başkanı Biden, Selam Sarayı'nda Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud ile görüşmesinin sonrasında açıklamalarda bulundu.

Biden, Suudi Arabistan yönetimiyle önemli konuşmalar gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Cidde'de yaptığımız görüşmelerde temiz enerji ve enerji güvenliğini konularını ele aldık. Bu konuda ABD ve Suudi Arabistan bir ortaklık sağlayacaktır. Enerji güvenliğinin oluşturulması hususunda görüşmelerimiz gayet olumlu geçti” dedi.

“Ateşkesi uzattık”

Suudi Arabistan'ın askeri ve güvenlik ihtiyaçları ile ülkenin karşı karşıya kalabileceği tehditleri değerlendirdiklerini söyleyen Biden, “Yemen hususunda da konuşmalarımız oldu. Suudi Arabistan yönetimi ile Yemen'de yapılacak ateşkesi uzatma durumunda mutabık kaldık" şeklinde ifade etti.

Suudi Arabistan hava sahasını sivil uçuşlara açıyor

Veliaht Prens ve Suudi Arabistan Kralı ile kayda değer görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve uzun bir süre devam eden "sessiz diplomasi" ardından birçok başarıyı elde ettiklerini aktaran Biden, "Bu noktada Suudi Arabistan’ın hava sahasını bütün sivil uçuşlara açılacak. Verdikleri bu kararı içtenlikle takdir ediyoruz. Bu konu önemli ve verilen karar çok büyük bir adım. Alınan karar sonrasında Suudi Arabistan hava sahasının artık İsrail'e açılacağını söyleyebiliriz” dedi.

“Enerji üretimleri arttırılmalı”

Suudi idarecilerle de enerji hususunda görüşme yaptığının altını çizen Biden, yükselen enerji fiyatlarını sabitleyebilmek adına petrol üretimi sağlayan ülkelerin ilerleyen günlerde imalat kotalarını yükseltmeleri gerektiğini ifade etti.

Ortadoğu ve Washington arasındaki ilişkiye değinen ABD Başkanı Biden, "Körfez ülkeleri ile oluşturduğumuz ilişkileri gün geçtikçe güçlendiriyoruz. Ortadoğu'da Çin’e ve Rusya’ya doldurabilecekleri bir boşluk bırakmayacağız” dedi.

G5 konusunda anlaşmaya varıldı

Biden, Kızıldeniz'de bulunan Sanafir ve Tiran adalarında vazife başında olan barış kuvvetlerinin bölgeden ayrılacağını aktardı.

Biden, “Körfez İş birliği Konseyi'nin (KİK) elektrik şebekesine Irak’ı Kuveyt ve Suudi Arabistan üzerinde bağlama hususunda da mutabık kaldık. Bunun yanı sıra G5 için Suudi Arabistan'la iş birliği anlaşmasına vardık” şeklinde ifade etti.

Biden, Cemal Kaşıkçı cinayetinde bin Selman’ı suçladı

Cemal Kaşıkçı cinayetinin Prens bin Selman tarafından gündeme getirildiğine vurgu yapan Biden "Görüşmede ben düşüncemi ifade ettim. Çok açık bir şekilde insan haklarının bu hususta sessiz kalmaması gerektiğini aktardım. Prens bin Selman'a ‘Bu yaşanan durumdan siz sorumlusunuz’ dedim" şeklinde ifade etti.

Prens bin Selam ise Biden’a, Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumlusu olmadığını ve bunu yapan kişiler hakkında işlem yapılması gerektiğini söylediğini aktardı.

Yorumlar (0)