Biden yeni yaptırımı duyurdu: Dolar, avro, pound...

ABD Başkanı Biden, Rusya’nın dolar, avro, pound ve yen gibi döviz cinsinde işlem yapmasının engelleneceğini duyurarak, Rus ordusuna finansal akışı engellemeyi planladıklarını belirtti.

DÜNYA 24.02.2022, 23:12 26.02.2022, 09:26
Biden yeni yaptırımı duyurdu: Dolar, avro, pound...

Başkan Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alarak başlattığı askeri harekatın akabinde Beyaz Saray'da basın toplantısı gerçekleştirdi.

Rus ordusunun herhangi bir gereklilik ve sebep yokken Ukrayna'yı hedef alan 'zalimce bir saldırıya' başladığını kaydeden Biden, haftalardır uyardıkları şekilde Rusya'nın yalan söyleyerek harekata başlattığını belirtti.

ABD Başkanı, Putin'in dün akşam BMGK'da (Birleşmiş Milletler Genel Kurulu) bir araya geldikleri sırada savaş ilanı yaptığını anımsatarak, "O saldırgan biri. Bu savaşı o seçti. Şimdi de ülkesi ve kendisi bunun neticelerine katlanacak." sözlerini sarf etti.

"Rus bankalarının 1 trilyon dolarlık varlığı donduruldu"

Aralarında Rusya'nın en büyük 2'inci bankası olan VTB'nin de yer aldığı dört büyük bankaya yaptırım uygulayacaklarını açıklayan Biden, bahse konu bankaların toplamda 1 trilyon dolar tutarında varlıklarını da dondurma kararı aldıklarını aktardı.

Biden, geçtiğimiz salı günü gerçekleştirdiği konuşmada NATO mensuplarına güvence vermek adına Avrupa'daki bazı askerleri Baltık ülkelerine doğru kaydırdıklarını duyurduğunu hatırlatarak, Almanya başta olmak kaydıyla Avrupa'ya ilave asker sevk edeceklerini açıkladı. 



"Ekonomik yaptırımdan da ötesi"

Biden, şöyle devam etti:

"G7 ülkeleri ile görüştük ve anlaştık. Rusya'nın dolar, yen, pound, avro gibi para birimleri üzerinden işlem yapması engellenecek. Ekonomik olarak rekabet edemeyecek hale gelecekler. Bunlar ekonomik yaptırımın da ötesinde kararlar. Bankaları hedef alan yaptırımlar SWIFT sisteminden çıkarılmalarından çok daha etkili.

Global enerji tedarikini bozmayacağız. 

Siber saldırılara olursa cevap vermeye hazırız. Aylardır özel sektörle birlikte çalışıyoruz. Rusya'nın siber saldırılarına karşı kendimizi koruyacağız. 

Ruslar propaganda yapıyor, askeri harekat başarılıymış gibi göstermeye çalışılıyor."

Yorumlar (0)