Biden ve Erdoğan’dan ilk yüz yüze görüşme: Masada hangi konular var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden Brüksel’de Biden Başkan olmasından sonra ilk kez yüz yüze görüşecek. Masada ise ulusal güvenlik, ticaret hedefleri, Ermeni kararı, Suriye, Libya ve Afganistan konusuyla terör örgütleriyle mücadele var.

DÜNYA 14.06.2021, 10:45 15.06.2021, 12:12
Biden ve Erdoğan’dan ilk yüz yüze görüşme: Masada hangi konular var?

NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Belçika Brüksel’e giden Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile başkan olması sonrası ilk kez baş başa görüşecek.

Güvenlik konuları masada olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Türk heyetin NATO Zirvesi için öncelikli gündem maddesiyse, Türkiye’nin bölgesindeki güvenlik hassasiyeti ve egemenlik haklarına saygı gösterilmesi hususu olacak.

Düzenlenecek olan zirvede, Türkiye’nin konuya ilişkin hassasiyetinin altı çizilecek.

Afganistan’da olası bir terör tehdidi

İttifak kapsamında Türkiye’nin üzerine düşen görevleri yerine getiren bir ülke olduğunun altı çizilerek insani krizler ve terörle mücadele gibi konular için etkin bir iş birliği konusu yeniden tekrarlanacak.

Amerika Birleşik Devletleri ve NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından yaşanabilecek olan terör tehdidine karşı müttefiklerin ve NATO’nun bireysel desteğinin devam etmesi gerekliliğinin de muhataplarla paylaşılacağı zirvede, bu kapsamda Türkiye’nin barış sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesi amacıyla üzerine düşen sorumlulukları da hassasiyetle yerine getireceği ifade edilecek.

Ermenistan konusu da masada

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’e hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı’nda soruları yanıtlarken Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasındaki ilişkilerin masaya yatırılması gerektiğini kaydetmişti.

Erdoğan konuya ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

“Görüşme alanımız oldukça geniş. Çünkü 24 Nisan, bizler için çok olumsuz bir süreçti. Böylesine bir yaklaşımı beklemiyorduk ancak bu yaklaşım bizi ciddi olarak üzdü ve bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmuyoruz.

Zira Türkiye herhangi bir ülke değil. NATO’da ABD ile müttefik bir ülke. İki müttefikin kalkıp da NATO’yla hiç alakası olmayan Ermenilere ilişkin konuda böylesine bir yaklaşımın içine girmesi bizleri üzmüştür. Bunu da hatırlatmadan geçmek doğru olmaz.

Patriot ve F-35

İki lider görüşmede ABD’nin patriot ve F-35’lere karşı tavrını da konuşacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili, “Birçok savunma sanayisinde başlayarak sürdüremediğimiz kimi konular var. Bundan sonraki sürece dair, ‘Neleri yaparız veyahut yapamayız’ bunları da tekrar ikili görüşmede masaya yatıracağız ve ayrıca görüşeceğiz. Bizlerin bütün derdi, beklentisi, NATO’nun dayanışmasına güç katacak ama ve fakatsız bir yaklaşımı ABD’den görebilmektir.” deyip beklentilerini açıklamıştı.

Beyaz Saray’dan zirveye ilişkin duyuru

Bununla beraber iki liderin yapacağı görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan Suriye, Afganistan ve Libya konusunun da konuşulacağı ifade edildi.

ABD-Türkiye ticaret hedefi ile PKK ve FETÖ de masada

Bununla beraber iki ismin yapacağı görüşmede Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ilişkin atılabilecek olan adımlar, iş birliği imkanları gibi konular da konuşulacak.

Erdoğan görüşmede ABD’de FETÖ varlığı, Suriye’de PKK-YPG terör örgütüne verilmiş olan destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının, Türkiye ve Amerikan ilişkilerinin daha da öte bir seviyeye taşınmasının büyük bir önem oluşturduğunu Biden’a iletecek.

Yorumlar (0)