Biden, Sanders'la arayı açıyor

ABD'de Demokratların başkan adayı olabilmek için yarışan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Vermont Senatörü Bernie Sanders, 6 eyaletteki ön seçimlerde kozlarını paylaştı.

DÜNYA 11.03.2020, 06:38
Biden, Sanders'la arayı açıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık ön seçim süreci sürerken, 6 eyaletin 3'ünde ipi göğüsleyen eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, en önemli rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders karşısında önemli bir avantaj elde etti.

3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için Demokratlar arasındaki yarış, Michigan, Mississippi, Missouri, Washington, Kuzey Dakota ve Idaho eyaletlerindeki ön seçimlerle sürdü.

Amerikan AP (Associated Press) haber ajansının duyurduğu ve resmi olmayan sonuçlara göre Joe Biden, şu ana dek sonuçları açıklanan Michigan, Mississippi ve Missouri eyaletlerindeki ön seçimleri kazandı.

Joe Biden, 2016 yılında Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazandığı kritik Michigan eyaletinde oyların yaklaşık yüzde 53'ünü alarak, Bernie Sanders'ın önünde yarışı bitirdi. Aynı eyalette Bernie Sanders ise oyların yaklaşık yüzde 40'ını kazanabildi.

Mississippi'de oyların yaklaşık yüzde 80'ini alan Joe Biden, Missouri'de de oyların yüzde 60'ını alarak buralardaki ön seçimleri de kazanan aday oldu.

Bernie Sanders ise Mississippi'de oyların yaklaşık yüzde 15'ini Missouri'de ise yaklaşık yüzde 34'ünü kazandı.

Diğer taraftan halen oy sayım işlemleri devam eden Washington, Kuzey Dakota ve Idaho eyaletlerindeki sonuçların ilerleyen saatlerde açıklanması öngörülüyor.

Andrew Yang da "Joe Biden" dedi

Öte yandan Demokrat başkan aday adaylarından biri olan ve geçen hafta yarıştan çekildiğini açıklayan girişimci Andrew Yang da seçimlerde Joe Biden'a destek vereceğini duyurdu.

Andrew Yang, Amerikan CNN kanalında yaptığı açıklamada mevcut Başkan Donald Trump karşısında Demokratları bir araya en iyi toplayacak kişinin Joe Biden olduğunu söyledi.

Sanders'ı destekleyenler

Daha önce de yarıştan çekilen milyarder iş adamı Michael Bloomberg, eski belediye başkanı Pete Buttigieg ve Senatör Amy Klobuchar da Bernie Sanders'ı desteklediklerini açıklamıştı.

Ön seçimler 3 Şubat'ta başlamıştı

3 Şubat'ta Iowa'da yapılan tartışmalı ön seçimlerde Pete Buttigieg, Bernie Sanders'ı kıl payı geçerek kazanmış, 11 Şubat'ta yapılan New Hamsphire ve 22 Şubat'ta yapılan Nevada ön seçimlerini ise Bernie Sanders elde etmişti.

Ardından 29 Şubat'taki Güney Carolina ön seçimlerini Joe Biden rakiplerine fark atarak elde etmişti.

14 eyalette ön seçimlerin yapıldığı 3 Mart'taki Süper Salı'da ise 10 eyalette birinci olan Joe Biden, en güçlü rakibi Bernie Sanders'tan liderlik bayrağını almıştı.

Demokrat Parti, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'a karşı kendi başkan adaylarını temmuz ayında yapacakları parti kongresinde resmen duyuracak.

3 Kasım 2020 tarihinde yapılacak başkanlık seçimlerini kazanacak olan isim 20 Ocak 2021'de Beyaz Saray'da başkanlık koltuğuna geçecek.

Yorumlar (0)