Biden: Rusya-Çin yakınlaşmasını abarttık

Kanada'yı ziyaret eden ve Başbakan Justin Trudeau ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden, "Çin ve Rusya'yı hafife alıyor değilim ancak biraz abarttık. Batı ittifakı, buna kıyasla daha çok birbirine yaklaştı." dedi. Biden, "Haiti'ye askeri güç gönderilecek mi?" sorusunu da yanıtladı.

DÜNYA 25.03.2023, 09:27 Hakan Öksüz
Biden: Rusya-Çin yakınlaşmasını abarttık

ABD Başkanı Joe Biden, Kanada'ya resmi ziyarette bulundu. Başkent Ottowa'da Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile ortak basın toplantısı düzenleyen Biden, iki ülke arasındaki ilişkileri masaya yatırdıklarını açıkladı. Temiz enerji ve ekonomi alanında Kanada ile önemli bir ortaklık kurduklarını kaydeden Biden, "Küresel konularda iki ülke her zaman birlikte hareket etmiştir. Şimdi de öyle hareket ediyoruz." dedi.

Ukrayna'yı desteklemeye ve Rusya'ya baskı uygulamaya devam edeceklerinin altını çizen Biden, "Yasa dışı göç ve uyuşturucu kaçakçılığının engellenmesi hususunda önemli çalışmalarımız olacak." diye konuştu.

"Çin ve Rusya'yı hafife alıyor değilim ama biraz abarttık"

Rusya ve Çin arasındaki yakınlaşmadan bahseden Biden, "Rusya ile Çin, son 10 yılda 40 kez görüşmüş olabilir ama Batı ittifakı, bundan daha çok birbirine yaklaştı. Çin ve Rusya'yı hafife alıyor değilim ama sanırım bu durumu biraz abarttık. Son aylarda sürekli olarak Çin'in Rusya'ya verebileceği önemli silahlara dair haberler duyuyorum. Bunu yapabilirler ama henüz yapmış değiller. Üstelik Çin bu silahları verse bile Batılı müttefikler birbirine daha çok yaklaşacak. Japonya ve Hindistan ile kurduğumuz Quad ittifakına bakın. Japonya ve Güney Kore ile ilişkilerimize bakın. Müttefiklerimiz güçlü." dedi.

Haiti'ye askeri güç gönderilecek mi?

Haiti'de yönetimi devralan çetelerle ilgili harekete geçeceklerini vurgulayan Başkan Biden, "Bunun da bir zamanı var. Uluslararası toplum, Haiti'deki sorunun çözüm sürecine dahil edilmeli. Tek başımıza hareket etmeyiz. Haiti'ye askeri güç gönderilecekse hem BM hem de Haiti hükümeti ile bu konuyu görüşmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)