Biden-Putin görüşmesi: Zirve sonrası ortak bildiri

Biden ile Putin arasında İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilen yüz yüze görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, nükleer savaşta kazanan tarafın olmayacağı kaydedilerek, böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılık teyit edildi.

DÜNYA 16.06.2021, 19:24 17.06.2021, 15:23
Biden-Putin görüşmesi: Zirve sonrası ortak bildiri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden, İsviçre'nin Cenevre şehrinde TSİ 14.30’da bir araya geldi. İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin tarafından görüşmenin yapılacağı Villa La Grange’de karşılanan iki lider, görüşme öncesinde ilk defa birlikte fotoğraf çektirdi. Görüşmenin ilk oturumu dar kapsamlı yapılırken, 93 dakika boyunca devam etti. İki lider, 45 dakikalık aranın sonrasında heyetler arasındaki geniş kapsamlı ikinci oturum için tekrar bir araya gelirken, ikinci oturum 65 dakika sürdü. İki liderin toplam görüşmesi ise yaklaşık olarak 4 saat boyunca devam etti.

Görüşmenin gerçekleştiği villadan ilk ayrılan lider ise Biden oldu. Başkan Biden, makam aracına bindiği esnada eliyle basın mensuplarına görüşmenin iyi geçtiği sinyalini verdi.



Ortak bildiri

Kremlin, bugün Cenevre'de yapılan Biden ve Putin arasındaki görüşmenin sonrasında üzerinde uzlaşıya varılan ortak bildiriyi yayımladı.

Söz konusu bildiride, ABD ve Rusya'nın, gerginlik dönemlerinde bile, stratejik alanda öngörülebilirliği sağlama, silahlı çatışma ihtimalini ve nükleer savaş tehdidini düşürmeye yönelik ortak amaçlara doğru ilerleme kaydedebileceklerini gösterdikleri bildirildi.

Rusya ve ABD arasındaki Yeni START'ın (Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması) kısa bir süre evvel uzatıldığına vurgu yapılan bildiride, "Yeni START’ın uzatılması, nükleer silahların kontrolü konusundaki bağlılığımızın bir göstergesidir. Bugün, nükleer savaşta kazanan tarafın olmayacağına ve böyle bir savaşın kesinlikle başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz." denildi.

Bahse konu amaçlara ulaşılması için ABD ve Rusya arasında kısa bir süre içinde kapsamlı istişarelerin başlayacağının ifade edildiği bildiride, "Stratejik istikrar hususunda güçlü ve sağlam, kapsamlı bir ikili diyalog başlatılacak. Mevzubahis diyalog vasıtasıyla, gelecekteki risk azaltma tedbirlerini ve silah kontrolünün temelini atmak istiyoruz." sözleri sarf edildi.

Putin: Yapıcı geçti

Biden ile görüşmesinin ardından kameralar karşısına geçen Putin, açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı'nın açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

"ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiğimiz görüşme oldukça yapıcı geçti.

Biden ile siber güvenlik alanında görüş alışverişinin başlatılması hususunda anlaştık. Bu oldukça önemli.

İstişareler için geri çağrılan Rusya ve ABD büyükelçilerinin tekrardan görev yerlerine dönmeleri için Biden ile anlaştık.

ABD vatandaşı olan mahkumların iadesi hususunda bazı tavizler verebiliriz.



"'Katil' ifadesini izah etti"

ABD'deki siber saldırılar yine ABD sınırları içinden gerçekleştirildi. Siber saldırılar ile ilgili olarak ABD ile kapsamlı bir bilgi paylaşımında bulunduk. 

Navalnıy Rusya'daki kanunlara uymadığının farkındaydı, kendisi çok sayıda suç işlemiş biridir. Kaçak konumunda olduğunu bildiği halde Rusya'ya döndü. 

Biden, hakkımda sarf ettiği 'katil' ifadesini izah etti, açıklaması da beni tatmin etti. 

Rusya'ya insan hakları eleştirisinde bulunan ABD, halihazırda Guantanamo'yu kapatmadı."



Biden: İnsan hakları konusundaki endişelerimi ilettim

ABD Başkanı'nın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Putin’e benim ajandamın Rusya’ya veyahut başka bir ülkeye karşı olmadığını, bunun ABD halkı için olduğunu belirttim.

Putin’e insan hakları hususundaki endişelerimi dile getirdim ve dile getirmeye de devam edeceğim.

Putin ile yeni ve karmaşık silahların yayılmasını engellemek için bir stratejik istikrar diyalog mekanizması oluşturma hususunda mutabık kaldık.

Putin’e demokratik seçimlerimizin düzenini bozacak veyahut demokratik egemenliğimizi ihlal edecek olan girişimleri hoş karşılamayacağımızı söyledim.

Putin ile İran ve Suriye meselelerini ele aldık. Rusya ile ikili ilişkileri önemli oranda geliştirme hususunda özgün bir bakış açısının var olduğu kanaatindeyim. 

Putin'e, Navalnıy'ın hayatını kaybetmesinin Rusya için yıkıcı neticelere neden olacağını söyledim."



Yorumlar (0)