Biden imzaladı: Kritik NATO kararı

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da gerçekleştirilen imza töreni ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımlarına onay veren belgelere imza attı.

DÜNYA 10.08.2022, 00:44
Biden imzaladı: Kritik NATO kararı

Başkan Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına cevap olarak İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma isteklerine onay veren belgelere imza attı. 

"Bu bir dönüm noktası"

Biden, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği konuşmada, "Bugün çok büyük bir gün. Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya dahil etme yolunda büyük bir adım daha atıyoruz. ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in dünya tarihindeki en kuvvetli ittifaka üyeliğini onaylayan bu belgeyi imzalıyorum. İki bağımsız ülke, NATO'ya katılma yolunu tercih ediyor. Bu bir dönem noktası." dedi. 

Biden, imza töreninden hemen evvel İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşme yaptığını söyleyerek, "Ellerinden gelen her şeyi yaptılar ve şu ana kadarki harika ilerleme için teşekkürlerini sundular." diye konuştu. 

"Onay süreci hızlanmalı"

Diğer NATO üyelerini de onay sürecini mümkün olduğunca çabuk bir şekilde tamamlamaya davet eden Biden, "İsveç ve Finlandiya'ya hep beraber söz vermiştik. Güvenliğimizi hedef alan tüm tehditlere karşı tetikte olmaya, çatışmadan caydırmaya ve meydana gelebilecek herhangi bir saldırganlığa karşı koymaya devam edeceğiz. Ve diğer müttefikleri de kendi onay sürecini mümkün olduğu kadar hızlı tamamlamaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Finlandiya ve İsveç çok güçlü ülkeler"

Ülkesinin NATO'ya olan bağlılığına işaret eden Biden, "NATO'ya bağlı bir ülkeyiz. Partnerlerimiz ve müttefiklerimizle birlikte görmek istediğimiz geleceği oluşturacağız. Finlandiya ve İsveç çok güçlü ülkeler. Onlarla birlikte ittifakımızı daha da kuvvetlendireceğiz." şeklinde konuştu. 

"Müttefik sayımız 32'ye çıkacak"

Haziran 2022'de İspanya’nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nde tüm ülkelerin İsveç ve Finlandiya için bir araya geldiğini anımsatan Biden, "Putin bizi ayırabileceğini, kararlığımızı zayıflatabileceğini düşündü. Şimdi ise İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımını izliyor. İsveç ve Finlandiya ile birlikte müttefik sayımız 32'ye çıkacak ve daha da kuvvetleneceğiz." sözlerini sarf etti.

Onay veren NATO üyesi ülke sayısı 23 oldu

Biden'ın bahse konu belgeyi imzalamasıyla birlikte iki ülkenin de NATO'ya katılmasına onay veren müttefik ülke sayısı 23 oldu. İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütlerine olan desteği sebebiyle her iki ülkenin de NATO'ya katılmasına karşı çıkan Türkiye, Madrid'deki zirvenin akabinde Finlandiya ve İsveç'in NATO’ya katılmalarına yeşil ışık verdiğine ilişkin ortak memoranduma imza atmıştı.

Yorumlar (0)