Biden ile Zelenski atıştı, ABD silah satışını iptal etti!

ABD yönetimi, Ukrayna'ya gönderilecek "MQ-1C Gray Eagle" adlı silahlı insansız hava araçlarının satışını iptal etti. Bu kararın, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski arasındaki tartışmadan günler sonra açıklanması dikkat çekti.

DÜNYA 19.06.2022, 15:47 20.06.2022, 11:17 Hakan Öksüz
Biden ile Zelenski atıştı, ABD silah satışını iptal etti!

Ukrayna'nın doğu bölgelerindeki çatışmaların şiddeti günden güne artıyor. Severodonetsk kentinde tam hakimiyet sağlamak isteyen Rus ordusu, saldırılarına devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise ülkenin her bölgesinde Ruslara ağır kayıplar verdirilmesi gerektiğini orduya iletiyor.

MQ-1C Gray Eagle adlı SİHA'lar gönderilecekti

Rusya'ya direnen Ukrayna, ABD ve AB ülkelerinden gelecek silahlara bel bağlamış durumda. ABD yönetimi, Ukrayna'ya silahlı insansız hava araçlarının gönderileceğini duyurmuştu. Planlamaya göre ilk etapta 4 adet "MQ-1C Gray Eagle", Ukrayna'ya yollanacaktı. Her biri yaklaşık 10 milyar dolar değerinde olan bu insansız hava araçlarına "Hellfire füzeleri" yerleştirilebiliyordu. 

Yaklaşık 3 aydır tartışılıyordu

Gelen son bilgilere göre Beyaz Saray yönetimi, Ukrayna'ya silah satış işlemini askıya aldı. Gönderilen gelişmiş silahların, Rus ordusunun eline geçebileceğini aktaran Washington, Pentagon'un da uyarılarıyla satıştan vazgeçildiğini açıkladı. Bu kararın, yaklaşık 3 aydır tartışıldığı kaydedildi.

ABD basını, SİHA'ların Rusya'nın eline geçme riskiyle yüzleşemeyen Beyaz Saray yönetiminin, Ukrayna'yı yüzüstü bıraktığını yazdı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Pentagon Sözcüsü Sue Gough, söz konusu kararın standart güvenlik araştırmalarından sonra alındığını açıkladı. 

"Biden ile Zelenski'nin tartışması, kararı hızlandırdı"

İddialara göre, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski arasındaki atışma, kararın kesinleştirilmesi üzerinde etkili oldu. 

Biden, Rus işgalinin başlayacağına ilişkin ABD istihbaratının defalarca uyarıda bulunduğunu ancak Zelenski'nin, bu ikazları ciddiye almadığını belirtmişti. Bu ifadeler üzerine sert bir açıklamada bulunan Zelenski, "Taleplerimizi yerine getirmediler. Beni dinlemediler." demişti.

Yorumlar (1)
Her 2 yıl önce
Dünyanın en büyük terör devletine güvenirsen sonun bu olur bizdeki muhalefet de ABD den natodan AB den saros dan fetö dan pkkdan iktidar dileniyo