Biden ile Şi Cinping ilk kez yüz yüze: İşte görüşmeden detaylar

ABD Başkanı Joe Biden, yarın başlayacak G20 Zirvesi için Endonezya'ya gitti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ilk kez yüz yüze görüşen Biden'ın, "İki ülke arasındaki rekabet devam etmeli ancak çatışmaya evrilmemeli." dediği öğrenildi. Biden'ın, Tayvan konusundaki görüşlerini de Şi Cinping'e aktardığı kaydedildi.

DÜNYA 14.11.2022, 17:41 15.11.2022, 17:00 Hakan Öksüz
Biden ile Şi Cinping ilk kez yüz yüze: İşte görüşmeden detaylar

15-16 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek G20 Zirvesi için Endonezya'ya giden ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ilk defa yüz yüze görüştü. Beyaz Saray, Biden-Şi Cinping görüşmesine ilişkin yazılı açıklamada bulundu. 

"Rekabet sürmeli ama çatışmaya evrilmemeli"

Bali Adası'nda gerçekleştirilen görüşmenin son derece "samimi" bir havada geçtiği aktarılan açıklamada, "Başkan Biden, ABD ile Çin arasındaki rekabetin devam edeceğine işaret etti. Bununla birlikte rekabetin çatışmaya evrilmemesi ve iki ülkenin iletişim halinde kalması gerektiği konusunda mutabık kalındı." denildi.

Görüşmede, küresel finansal istikrarın sağlanması ve iklim değişikliği gibi ortak sorunlarla mücadele edebilmek için ABD ile Çin arasında iş birliği kurulması gerektiği kaydedildi. İki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık tutulması için bazı yetkililere görev verileceği belirtildi. 

Biden: "Tayvan'daki mevcut statüko aynı kalmalı"

ABD Başkanı Biden'ın; Hong Kong, Tayvan ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi gibi bölgelerde yaşanan durumlara ilişkin endişelerini dile getirdiği vurgulandı. Tayvan'daki mevcut statükonun değişmesine karşı çıktıklarını belirten Biden'ın, "ABD'nin, 'tek Çin' politikası ile ilgili görüşleri değişmedi. Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın devam etmesi gerekiyor. Tayvan'a karşı takınılan saldırgan tavır, küresel refahı tehlikeye atıyor." dediği ifade edildi.

Antony Blinken, Çin'e gidecek

Şi Cinping ile yüz yüze görüşen Biden'ın önceliklerinden birinin de Çin'de tutuklu halde bulunan ABD vatandaşları olduğu kaydedildi. İki liderin, Ukrayna'da patlak verecek olası bir nükleer savaşın kazananı olmayacağı konusundaki görüşlerinin benzer olduğu belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin'e resmi ziyaret gerçekleştirmesi kararının da alındığı aktarıldı.

Yorumlar (0)