Biden ile Putin arasında kritik görüşme

Beyaz Saray ile Kremlin tarafından, bugün Biden ile Putin arasında gerçekleştirilen kritik Ukrayna görüşmesine dair yazılı açıklama geldi.

DÜNYA 12.02.2022, 22:10 12.02.2022, 23:11
Biden ile Putin arasında kritik görüşme

ABD Başkanı Biden, bugün Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdiği 1 saatlik görüşmenin ardından açıklama yaptı. 

Görüşme 62 dakika sürdü

Beyaz Saray tarafından basın mensuplarına gönderilen nota göre, iki lider arasındaki telefon görüşmesi TSİ 20.06'da sona erdi. Görüşme toplam 62 dakika sürdü.

Dün Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın "Rusya Ukrayna topraklarını işgale her an başlayabilir." şeklindeki ifadesinin ardından gözler bugün Putin ile Biden arasındaki görüşmeye çevrilmişti.

Biden yönetimi, Ukrayna'da kalması mecburi olmayan diplomatik çalışanların ülkeyi bir an evvel terk etmelerine yönelik talimatını vermiş, ayrıca ülkede bulunan 160 askerini de geri çekme yönünde karar almıştı.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada Başkan Biden'ın, Ukrayna hududundaki askeri yığınağını sürekli olarak arttıran Rusya'nın bu ülkenin toprak bütünlüğüne daha fazla müdahale etmesi durumunda 'ABD'nin ortaklarıyla ve müttefikleriyle beraber kararlı bir şekilde cevap vereceği' ifadelerini kullandığına yer verildi.

Biden'ın, Ukrayna'ya topraklarına yapacağı 2'inci bir müdahalenin Rusya'ya 'ciddi ve hızlı maliyetler' getireceği hususunda da uyarılar yaptığı kaydedildi.

Bahse konu açıklamada, Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal etmesinin geniş kapsamlı insani sorunlara sebep olacağı ve Rusya'nın itibarına zarar vereceğini anımsatıldı. 

Biden'ın hususun çözüme kavuşması amacıyla diplomatik girişimlere öncelik verdiği, buna ek olarak diğer senaryolara karşı da tüm müttefikleriyle beraber hazır durumda oldukları hususunda açık ve net bir tavır ortaya koyduğu belirtildi. 



Kremlin'den açıklama

Kremlin tarafından yapılan açıklamada ise "Putin, Biden’a Ukrayna’yı işgal hususunda bile bile niçin önceden yalan bilgi verdiğine anlam veremediğini ifade etti." denildi. 

Yorumlar (0)