Biden duyurdu: Ukrayna'ya 1,3 milyar dolarlık yardım!

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya yapılan 1,3 milyarlık ilave yardım paketinin ayrıntılarını açıkladı. Ukrayna'ya yardım için Kongre'den yeni bir fon paketi isteyeceğini kaydeden Biden, "Mariupol'ün kaybedildiğine dair kesin bir kanıt yok." dedi.

DÜNYA 21.04.2022, 18:47 Hakan Öksüz
Biden duyurdu: Ukrayna'ya 1,3 milyar dolarlık yardım!

ABD Başkanı Joe Biden, resmi temaslarda bulunmak için başkent Washington'a gelen Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ile görüştü. Görüşme sonrası basın mensuplarına demeç veren Biden, Rusya'ya uygulanacak yaptırımlara ilişkin konuştu.

 

Ukrayna'ya yapılacak yardımlara da değinen ABD Başkanı, "Ukrayna'ya yapacağımız ilave yardımın 800 milyon doları savunma alanını kapsayacak. 500 milyon dolarlık ekonomi yardımıyla birlikte toplamda 1,3 milyar dolarlık bir yardımdan bahsediyoruz." dedi.

Hangi silahlar gönderildi?

Savaştaki son duruma değinen Joe Biden, "Kiev'den çekilen Rus ordusu, kuvvetlerini Ukrayna'nın doğusunda topladı. Buradan saldırıya geçtiler. Şu an savaşın gidişatı için oldukça kritik günlerin eşiğinde bulunuyoruz. Ukrayna'ya gönderdiğimiz mühimmat; 144 bin cephane paketi, İHA'lar ve çok sayıda obüsü içeriyor. Özellikle Donbas bölgesindeki direniş için bu silahların önemi büyük." ifadelerini kullandı.

"Kongre'den yeni bir fon paketi isteyeceğim" 

Savaşın ilk gününden bu yana Ukrayna'ya yapılan mali yardımların 1 milyar dolara yaklaştığını kaydeden Biden, "Rusya'yı baskı altına almaya devam edeceğiz. Rusya ile bağlantılı gemiler, bizim limanlarımıza giremez. Keza Avrupa'daki limanlara giremeyecekleri gibi. Kiev'in kazanılması Ukrayna açısından tarihi öneme sahip bir zafer. Kongre'den Ukrayna için yeni bir fon paketi isteyeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

"Ukraynalı mülteciler ABD'ye kolayca gelebilecek"

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesini engelleyeceklerini dile getiren Joe Biden, Ukraynalı sivillerin ABD'ye gelişi için yeni bir program başlattıklarına değindi. Biden, "Programın adının 'Ukrayna için Birleşin' olacağını söyleyeyim. Böylece Ukraynalı mülteciler ABD'ye kolayca gelebilecek. ABD'de bir aile üyesi olanlar ve sivil toplum kuruluşlarından maddi destek alan Ukraynalılar gelebilecek." dedi.

"Mariupol'ün kaybedildiğine dair kesin kanıt yok"

Mariupol'ün kesin olarak kaybedildiğine dair bir kanıtın bulunmadığını aktaran Joe Biden, "Şüpheli bir durum. Rusya bölgeyi ele geçirdiğini iddia ediyor ama kesin bir kanıt yok. Fabrikalarda mahsur kalan sivillerin çıkması için Rusya müsaade etmeli." diye konuştu.

Yorumlar (0)