Biden duyurdu: ABD, Irak'taki askeri misyonunu bitiriyor

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’ye resmi ziyaret için gelen Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile Beyaz Saray’da görüştü. Görüşmenin akabinde Biden, ABD'nin Irak'taki muharebe misyonunun 2021 sonuna dek sona ereceğini duyurdu.

DÜNYA 27.07.2021, 00:52 27.07.2021, 11:41
Biden duyurdu: ABD, Irak'taki askeri misyonunu bitiriyor

ABD’nin Afganistan'dan geri çekilmesi sürerken, Başkan Biden, ABD'nin Irak'ta muharebe misyonunun da yıl sonuna dek sona ereceğini açıkladı. ABD’ye resmi ziyarette bulunan el-Kazımi ile Beyaz Saray’da buluşan Biden, görüşmenin akabinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, yıl sonuna dek ABD'nin Irak'taki muharebe misyonunun 'resmen' son bulacağını kaydetti. ABD'nin Irak’ı istihbarat yönünden desteklemeyi ve Irak ordusunu eğitmeyi sürdüreceğini dile getiren Biden, ABD askerlerinin misyonunun eğitim ve terör örgütü DEAŞ ile mücadeleyi kapsayacağına işaret etti. Biden, "Irak'taki görevimiz; eğitmeyi sürdürmek, her daim hazır olmak, destek vermek, yardım etmek, DEAŞ ile mücadele etmek olacak. Ancak yıl sonundan önce bunu yapıyor olmalıyız." şeklinde konuştu. 

500 bin doz aşı gönderilecek

ABD'nin Irak’a terörle mücadele çerçevesinde yardımının devam edeceğini kaydeden Biden, iki ülke arasındaki ortaklığın başkanlık döneminde de süreceğini ve Irak’ta bulunan askerlerinin muharebe görevinde bulunmayacağını belirtti. Ayrıca ABD'nin Irak'a COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgını ile mücadelede aşı desteği sağlayacağını söyleyen Biden, ABD'nin COVAX koronavirüs aşı programı çerçevesinde Irak'a 500 bin doz Pfizer-BioNTech aşısı gönderileceğini ifade etti.

Başbakan el-Kazımi ise ikili görüşmenin ardından gerçekleştirdiği açıklamada, ülkesinin ABD ile stratejik ortaklığı olduğunun altını çizerek, iki ülke arasındaki iş birliğinden dolayı memnuniyet duyduğunu ve ABD ile ilişkilerinin sağlık, kültürel ve birçok farklı alanı kapsadığını aktardı.



Mart 2003'ten bu yana Irak'ta...

ABD birliklerinin ülkeye gönderilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 18 senenin ardından şu anda ABD'nin Irak'ta DEAŞ savaşçılarına karşı mücadele adına 2.500 askeri bulunuyor. ABD, Mart 2003'ten bu yana Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin hükümetinin kitle imha silahlarına sahip olduğu öne sürerek Irak'ı işgal etmiş ve Saddam Hüseyin iktidardan indirilmişti. Ancak iddia edilen kitle imha silahları bir türlü bulunamamıştı.

Yorumlar (0)