Biden duyurdu: ABD'den Rusya'ya ağır darbe

Biden, Ukrayna-Rusya savaşına yönelik yaptırımlar çerçevesinde, ABD'nin Rusya'dan enerji, gaz ve petrol ithalatını yasakladıklarını açıkladı. İngiltere'nin de bu yılın sonuna değin Rus petrol ürünleri ve petrol ithalatını aşamalı bir şekilde durduracağı duyuruldu.

DÜNYA 08.03.2022, 20:16
Biden duyurdu: ABD'den Rusya'ya ağır darbe

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği konuşmada, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar hususunda değerlendirmeler yaptı.

"Rus ekonomisinin can damarını hedef alıyoruz"

ABD'nin Rus ekonomisinin can damarlarından birini hedef aldığını kaydeden Biden, "Rus gazı, petrolü ve enerjisinin ithalatını tamamen yasaklıyoruz. Rus petrolü bundan böyle limanlarımızda kabul edilmeyecek. Rus rublesi yüzde 50 değer kaybetti. 1 ruble an itibarıyla 1 ABD sentinden bile daha az." diye konuştu. 

Biden, bahse konu adıma ABD Kongresi ve vatandaşlardan çok büyük bir destek geldiğinin altını çizerek, "Biz bu adımları atarken Avrupalı müttefiklerimizin ve partnerlerimizin bizimle aynı yerde olmamasını anlıyoruz. ABD, Avrupa'nın tümünden daha çok petrolü kendi topraklarında üretiyor." dedi. 

ABD'nin petrol ithalatının yüzde 8'ini oluşturuyordu

EIA (Enerji Enformasyon İdaresi) verileri doğrultusunda, ABD 2021'de petrol ürünleri ve petrol ithalatının büyük kısmını komşusu Kanada’dan gerçekleştirdi.

Söz konusu ülkeyi bir diğer komşusu Meksika izlerken, Rusya, ABD’nin 2021'de en çok petrol ürünü ve petrol ithal ettiği 3. ülke oldu.

ABD’nin 2021’de Rusya’dan petrol ürünü ve petrol ithalatı günde 672 bin varile ulaştı.

ABD’nin petrol ürünü ve petrol ithalatının yaklaşık olarak yüzde 8’lik kısmı Rusya’dan karşılanıyordu. 

Yorumlar (0)