Biden'dan Türkiye'ye F-16 satışı hazırlığı: Kongre'den onay isteyecek

İddialara göre ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye satılması planlanan F-16 savaş uçakları için Kongre'den onay almaya hazırlanıyor. ABD basınına konuşan bir yetkiliye göre Kongre, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreciyle ilgili sorun çıkarması halinde anlaşmayı onaylamayacak.

DÜNYA 14.01.2023, 01:38 Hakan Öksüz
Biden'dan Türkiye'ye F-16 satışı hazırlığı: Kongre'den onay isteyecek

ABD basını, Türkiye'ye verilmesi planlanan F-15 savaş uçaklarıyla ilgili yeni bir iddia ortaya attı. ABD hükümetinden bir yetkili, Wall Street Journal gazetesine konuştu. İsmini açıklamayan yetkili, Joe Biden yönetiminin Türkiye ve Yunanistan'a vereceği savaş uçakları için hazırlık yaptığını öne sürdü. 

Söz konusu iddiaya göre Demokrat Joe Biden, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışının yanı sıra Yunanistan'a gönderilecek F-35 savaş uçakları için Kongre'nin onayını almaya hazırlanıyor. ABD Kongresi'ndeki birçok isim, Ukrayna'ya verilen destek ile tahıl koridoru anlaşmasındaki katkısı nedeniyle Türkiye hakkında pozitif açıklamalarda bulunuyor.

"İsveç ile Finlandiya'ya onay ver, F-15'leri al"

Türkiye'ye F-15 satışı yapılması kararını veren Biden, bunun için Kongre'den onay almak zorunda. Gazeteye açıklama yapan yetkililere göre Türkiye'ye verilecek F-15 savaş uçakları, İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreciyle yakından ilgili. Türkiye'nin, bu ülkelerin NATO'ya üyelik sürecinde sorun çıkarması halinde F-15 satışının askıya alınacağı öne sürülüyor.

Yorumlar (0)