Biden'dan Rusya'ya 'kimyasal silah' mesajı

Biden, Rusya tarafından Ukrayna'da kimyasal silah kullanması halinde karşılık vereceklerini söyledi.

DÜNYA 24.03.2022, 23:09 25.03.2022, 12:40
Biden'dan Rusya'ya 'kimyasal silah' mesajı

Biden, Brüksel'de iştirak ettiği NATO Liderler Zirvesi'nin akabinde basın toplantısı gerçekleştirerek, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"Karşılık veririz"

Rusya tarafından Ukrayna'da kimyasal silah kullanacağına dair ellerinde bir istihbarat olup olmadığının sorulması üzerine ABD Başkanı, "Sizlere an itibarıyla istihbarat verisi veremem, be sebeple de sorunuzu cevaplayamam. Fakat Rusya bu yola girerse karşılık veririz. Bu karşılığın kapsamı ise silahın kullanım şekliyle ilişkili olur." dedi.

"Rusya'yı G20'den ihraç edebiliriz"

Biden, bir diğer basın mensubunun "Rusya'nın G20'den ihraç edilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Buna yanıtım evet. Bu durum tamamen G20'ye bağlı. Bugün bu husus da gündemdeydi. Eğer bu gerçekleşmeyecekse, Endonezya ve başka ülkeler buna karşı olursa Ukrayna'nın da toplantılara iştirak etmesini sağlamalıyız." cevabını verdi.

"100 bin Ukraynalıyı ülkemize kabul edeceğiz"

Ukrayna'ya insani ve askeri yardım sağlanması ile Rusya'ya yaptırımların devam etmesi hususunda mutabık kaldıklarının altını çizen Biden, "NATO birlik olmuş vaziyette. Putin NATO'yu bölmeyi hedefledi fakat başardığı şey tam aksi oldu." diye konuştu.

Başkanlık görevine geldiğinden beri Ukrayna'ya 2 milyar dolar büyüklüğünde askeri ekipman sözü verdiğini söyleyen Biden, "An itibarıyla Ukrayna'ya silah sevkiyatımız devam ediyor." dedi.

Biden, 1 milyar dolar büyüklüğündeki yeni insani yardım paketini Ukrayna'ya sağlayacaklarını belirterek, "Aileleri tekrar birleştirme hedefimiz çerçevesinde 100 bin Ukraynalıyı ABD'ye kabul edeceğiz." şeklinde konuştu.

Rusya'ya yönelik yaptırımlar çerçevesinde bugün Avrupalı partnerleri ile uyumlu bir şekilde 400 Rus elit, Duma mensubu ve savunma firmasına yaptırım getirdiklerini hatırlatan Biden, "Avrupa'da NATO'yu savunmak amacıyla konuşlandırılan 100 bin ABD askerine ek olarak, Slovakya, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya yeni muharebe grupları oluşturdu." sözlerini sarf etti. 

"Gıda sıkıntısı olacak"

Biden ayrıca Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımların gıda tedarik problemlerine sebep olabileceği hususunda G-7 Zirvesi'nde görüş teatisinde bulunduklarını kaydetti.

ABD lideri, “Yiyecek kıtlığı oluşacak. Yaptırımlar yalnızca Rusya'yı etkilemeyecek. ABD ve Avrupa dahil olmak üzere bir çok ülkeye yansıyacak. Hem Ukrayna hem de Rusya buğday yönünden Avrupa'nın ekmek sepetidir." ifadelerini kullandı. 

Dünya genelinde buğday üretiminde üçüncü sırada konumlanan ABD ve yine çok önemli bir üretim hacmine sahip olan Kanada’nın buğday kıtlığını önlemek üzere üretimi artıracağının altını çizen Biden, Avrupalı ülkelerinin dışarıya gıda ithalatını sınırlamalarını önerdi.

Yorumlar (0)