Biden'dan Putin'e ağır suçlama

Biden, ABD'deki yüksek enflasyonun sebebinin Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu ve Putin'in 'soykırım' yaptığını iddia etti.

DÜNYA 13.04.2022, 00:22
Biden'dan Putin'e ağır suçlama

ABD Başkanı Biden, Iowa'da, ülkede son aylarda artış gösteren akaryakıt ücretleri ve son 41 senenin zirvesini gören enflasyona dair açıklamalar yaptı.

ABD'deki fiyat yükselişlerinin halk üzerindeki etkisini minimuma indirmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Biden, "Ukrayna'daki işgalin bütün dünyada gıda ve enerji fiyatlarını yükseltmesinden etkilendik. Dünyadaki en büyük tahıl üreticilerinden olan Çin, Ukrayna ve Rusya eskisi kadar üretmiyor. Bu sebeple de her şeyin fiyatı yükseliyor. Bugün açıklanan enflasyon oranının yüzde 70'inin gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklandığına tanık olduk." şeklinde konuştu.

İlk defa 'soykırım' dedi

Biden, enflasyon etkisinin azaltılması adına Kongre ile çalışma yürüttüklerini belirterek, enflasyonu 'Putin'in fiyat yükselişi' olarak nitelendirdi.

Tüm ülkelerdeki ve ABD'deki enerji fiyatlarının düşürülmesi için stratejik petrol rezervlerinden her 24 saat içinde 1 milyon varil petrolü piyasaya sunduklarını ve diğer ülkelerin de buna benzer adımlar attığını ifade eden Biden, "Ailenizin bütçesi, aracınızın deposunu doldurabilme gücünüz, dünyanın diğer ucunda yaşayan bir diktatörün (Rus lider Putin) savaş çıkarıp, soykırım yapmasıyla ilişkili olmamalı." sözlerini sarf etti.

Daha evvel Buça'daki vahşeti 'savaş suçu' olarak tanımlayan Biden, bahse konu sözleriyle Rusya'nın eylemleri için ilk defa 'soykırım' kelimesini kullandı.

Yorumlar (0)