Biden'dan kürtaj kararına tepki: 150 yıl geriye gittik!

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını koruyan 1973 tarihli kararı bozdu. Böylece kürtajı yasaklayan kanunlar, direkt olarak uygulamaya konulmuş oldu. Karara ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama yapan Başkan Joe Biden, "ABD için kara bir gün. Bu karar, ülkemizi 150 yıl geriye götürdü." dedi.

DÜNYA 24.06.2022, 22:41 24.06.2022, 22:54 Hakan Öksüz
Biden'dan kürtaj kararına tepki: 150 yıl geriye gittik!

ABD Yüksek Mahkemesi, ülkede bir süredir tartışılan "Roe-Wade kararı" ile ilgili son sözünü söyledi. Kürtaj hakkını anayasal güvenceye alan 1973 tarihli kararı bozan Yüksek Mahkeme, büyük bir tartışmanın kapısını araladı. Karar sonrası eyaletler, kürtaj yasağı getirebilme hakkını elde etmiş oldular.

"Amerikan halkının arzusu bu değil"

Mahkemenin kürtaj kararına ilişkin konuşan ABD Başkanı Joe Biden, "Ülkemiz için kötü bir kararın verildiği önemli bir günü yaşıyoruz. Bu karar nedeniyle oldukça üzgün olduğumu söylemem gerekir. Kürtaj hakkını anayasal güvenceye alan bir kararı bozmak, Amerikan halkının arzusu değil. Bu karar, bizi 150 yıl geriye götürdü." ifadelerine yer verdi.

"ABD kadınlarının hayatı tehdit altında"

Kadınların kürtaj hakkının ellerinden alındığını kaydeden Biden, "Bu kararın, kadınların haklarını kısıtladığını söyleyenler var. Bu bir kısıtlama değil, kadınların kürtaj hakları tamamen ellerinden alındı. 50 yıllık Roe kararı, artık kadınlarımızın kürtaj hakları için kalkan olamayacak. ABD kadınlarının hayatının ciddi bir tehdit altında olduğunu söylemeliyim." dedi.

"Gösterileriniz barışçıl olsun"

Karar nedeniyle öfkelenen milyonlarca kişinin üzüntüsü anladığını dile getiren ABD Başkanı Biden, "Her vatandaşın gösteri hakkı vardır. Ancak her neye inanıyor olursanız olun, yapacağınız gösteriler şiddet eylemi içermemeli. Mahkemenin kararı, kürtajı yasaklayan kanunları doğrudan yürürlüğe koydu. Buna odaklanın ve isteklerinizi barışçıl yollarla dile getirin." değerlendirmesinde bulundu.

Elindeki yetkilerin kısıtlı olduğunu ve karara karşı bir şey yapamayacağını hatırlatan Biden, "Kürtaj hakkının federal bir hak olarak tanınması için Kongre'ye çağrı yaptım. Elimden gelen bu. Bu hakkın ülke çapında yeniden tanınması için çalışacağım." dedi.

Yorumlar (0)