Biden'dan Kovid-19 imzası: "Kökenine ineceğiz"

Salgının kökenlerini ortaya çıkarmaya yönelik "Kovid-19'un Kökeni Yasası", ABD Kongresinde oybirliğiyle kabul edildikten sonra Başkan Biden'ın önüne geldi. Kovid-19'un kökenlerine dair yapılacak araştırmaları kolaylaştıracak olan tasarıya imza atan Biden, "İstihbarat teşkilatlarımız, 2021'de bu amaç dahilinde görevlendirilmişti. Salgının kökenine inmeliyiz." dedi.

DÜNYA 21.03.2023, 08:44 Hakan Öksüz
Biden'dan Kovid-19 imzası: "Kökenine ineceğiz"

Çin'in Wuhan kentinde 2019'un sonlarında patlak veren koronavirüs salgını, 2020'de pandemiye dönüştü ve yaklaşık 8 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Çin'in, salgının nasıl ortaya çıktığına yönelik yapılan araştırmaları zorlaştırdığı öne sürüldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dahil pek çok kurum ve kuruluş, Çin'e "daha şeffaf olma" çağrısında bulundu.

Çin'e yönelik zaman zaman sert açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, salgının kökenlerine dair bilinmeyenleri ortaya çıkaracak çalışmaları kolaylaştıracak yasa tasarısına imzayı attı. "Kovid-19'un Kökeni Yasası", bu ayın başında hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

Biden: "2021'de istihbarat teşkilatları görevlendirilmişti"

Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan Biden, "Bundan sonra yaşanacak salgınların önlenebilmesi adına bu çalışmalar hayati önem taşıyor. Öncelikle Kovid-19'un kökenlerine inmeliyiz. Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki bazı özel bilgiler de dahil salgına ilişkin pek çok bilinmeyeni açığa çıkarmayı hedefliyoruz. İstihbarat teşkilatlarımız, 2021'de bu amaç dahilinde görevlendirildi." ifadelerine yer verdi. 

Yasa tasarısı, ABD Kongresinde muhalefet görmedi

Söz konusu yasa, Senato ve Temsilciler Meclisi'nde muhalefet görmeden hızlıca geçti. Daha önce ABD Enerji Bakanlığı'nın yaptığı bir açıklamaya göre salgının en olası nedeni, laboratuvar sızıntısıydı. ABD'de 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan Kovid-19'un, Çin'in Wuhan kentinde yer alan bir laboratuvardan yayıldığı öne sürülüyor.

Yorumlar (0)