Biden'dan korkutan 'Dünya savaşı' uyarısı: 'Derhal Ukrayna'yı terk edin'

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna-Rusya krizine ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD vatandaşları hemen ülkeden ayrılmalı" sözlerini kullandı. Ukrayna’ya, ABD'lilerin tahliyesi için asker göndermeyeceğini belirten Biden, “Rusya ve ABD, birbirlerine ateş açarsa bu bir dünya savaşı olur” açıklamasını yaptı.

DÜNYA 11.02.2022, 12:40 11.02.2022, 12:46
Biden'dan korkutan 'Dünya savaşı' uyarısı: 'Derhal Ukrayna'yı terk edin'

ABD Başkanı Joe Başkan, ABD'li yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, Ukrayna-Rusya krizi başta olmak üzere gündemdeki meselelere değindi. 

“ABD’liler, derhal Ukrayna’dan ayrılsın”

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin tehdidin sürdüğünü ifade eden Biden, “Derhal, ABD vatandaşları Ukrayna’dan ayrılmalı" açıklamasını yaptı.

“Bu, terör örgütüyle uğraşmak gibi değil" sözlerini kullanan Biden, "Dünyanın en büyük ordularından bir tanesiyle karşı karşıyayız. İşler bir anda çığrından çıkabilir ve bu oldukça farklı bir durum" yorumunu yaptı.

Gazetecinin, ‘Hangi durumda Ukrayna’da ayrılan ABD'lilerin tahliyesi amacıyla Ukrayna'ya asker yollabileceğine’ ilişkin soruya cevap veren Biden, "Hiçbir senaryoda" cevabını verdi. Biden, “Rusya ve ABD birbirlerine ateş açarsa bu dünya savaşı olur. Şu an, hiç olmadığımız kadar farklı bir süreçteyiz" sözlerini kullandı.

Biden, Putin'in "Ukrayna'yı işgal edecek düzeyde ‘aptal olması’ halinde ABD’lilere olumsuz bir etkisi olacak bir tavır sergilememe konusunda akıllı olduğunu düşündüğünü" belirtti. Gazetecinin, "Bunu Putin’e de söylediniz mi?” sorusuna ise Biden, "Evet" şeklinde cevap verdi.

ABD’den seyahat uyarısı

Biden'ın verdiği röportajdan önce Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, ABD'li vatandaşlara Ukrayna'ya yönelik seyahat uyarısı yapıldı.

ABD'nin "Ukrayna'nın bir bölgesinde Rus askeri harekatı olması halinde ABD’lileri tahliye edemeyeceği" belirtildi. Ukrayna’yı terk etmek için uğraşan ABD vatandaşlarına destek vermek başta olmak üzere konsolosluk hizmetinin “ciddi bir biçimde etkileneceği” kaydedildi.

Yorumlar (0)