Biden'dan İsrail'e: "Bu yolda ilerleyemezler"

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'de protestolara yol açan yargı reformu hakkında konuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir an önce bu karardan dönmesi gerektiğini kaydeden Biden, "Bunu söylemek, İsrail'in iç işlerine karışmak değildir." dedi.

DÜNYA 29.03.2023, 09:07 29.03.2023, 16:53 Hakan Öksüz
Biden'dan İsrail'e: "Bu yolda ilerleyemezler"

Kuzey Carolina eyaletini ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, programın bitişinde uçağa binerken ve uçaktan inmesinin ardından Beyaz Saray'da bazın mensuplarının sorularına cevap verdi. İsrail'deki yargı reformu tartışmaları nedeniyle ülkede patlak veren protestolara ilişkin "endişeli" olduğunu kaydeden Biden, İsrail'in zor bir sınav verdiğini belirtti.

"Netanyahu'yu davet etme planım yok"

Biden, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, umarım bu yargı reformu kararından döner. Bu yolda ilerleyemezler. Netanyahu'yu Beyaz Saray'a davet edip etmeyeceğim soruluyor. Yakın zaman için böyle bir planım yok. Mesajımı büyükelçi yoluyla ilettim. İsrail'in iç işlerine müdahale ettiğimiz yönünde eleştiriler geliyor. Bu doğru değil. ABD'nin de buradaki Yahudilerin de bu konudaki pozisyonları belli." ifadelerini kullandı.

Putin'in "nükleer füze" açıklaması

Biden, Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer füze yerleştirme planının korkunç olduğunu belirtti. Putin'in tehlikeli bir konuşma yaptığını hatırlatan Biden, "Henüz bir yere füze yerleştirmediler ancak Putin'in konuşması endişe vericiydi." dedi.

Silahsızlanma çağrısı

6 kişinin yaşamını yitirdiği Tennessee eyaletindeki özel okul saldırısıyla ilgili gelen "Hristiyanlar mı hedef alındı?" sorusunu "Fikrim yok." yanıtını veren Biden, "Ölen kişilerin aileleriyle henüz görüşmedim. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Buradan silahsızlanma çağrısını tekrarlamak istiyorum." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)