Biden'dan Cemal Kaşıkçı yorumu: Düşüncemi açıkça söyledim!

Resmi temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan'da bulunan ABD Başkanı Joe Biden, "Çin ve Rusya'nın, Orta Doğu'da doldurabileceği bir boşluk bırakmak istemiyoruz." dedi. Suudi Kralı Salman bin Abdülaziz ile de görüştüğünü söyleyen Biden, "Cemal Kaşıkçı cinayetini gündeme getirdim ve düşüncelerimi açıkça beyan ettim." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 16.07.2022, 00:48 16.07.2022, 01:46 Hakan Öksüz
Biden'dan Cemal Kaşıkçı yorumu: Düşüncemi açıkça söyledim!

Orta Doğu gezisine devam eden ABD Başkanı Joe Biden Suudi Arabistan'ın Cidde şehrindeydi. Burada Suudi Kralı Salman bin Abdülaziz ile görüşen Biden, Prens Selman'ın da aralarında yer aldığı Suudi heyetiyle toplantıya katıldı. Toplantı sonrası gazetecilere demeç veren Biden, alınan bazı kararları duyurdu.

Uluslararası barış güçleri, o adadan çekilecek

Uluslararası barış güçlerinin en az 40 yıl boyunca Tiran Adası'nda bulunduğunu hatırlatan Biden, "Adadan ve Kızıldeniz'den ayrılacaklar. Adanın ekonomik açıdan kalkınması önemli. Bölgede barışın yeniden tesis edilmesini önemsiyoruz. Yemen ile Suudi Arabistan arasında yapılan ateşkesin uzatılması ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Yemen'deki sivillere insani yardımın gönderilmesi konusunda Suudi Arabistan taahhütte bulundu." dedi.

"Çin ve Rusya'ya boşluk bırakmayacağız"

Orta Doğu'daki siyasi istikrarın kendileri için önemli olduğunu kaydeden Joe Biden, "Bölgede İran'a olan bağımlılığın azaltılması için çalışmalar yürütüyoruz. Irak'ın bölgedeki diğer ülkelerle olan bağlantısını güçlendirmek istiyoruz. Rusya ile Çin, Orta Doğu'da istediği gibi at koşturamayacak. Bu iki ülkenin, Orta Doğu'da doldurabileceği bir boşluk bırakmak istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Cemal Kaşıkçı cinayetini gündeme getirdim"

Temiz enerjinin yaygınlaştırılması kapsamında Suudi Arabistan ile ortaklık kurulacağını kaydeden Biden, "Bu projeye karbon yakalama ve yeşil hidrojen de dâhil olacak. Temiz enerjiye geçişi hızlandırmamız gerek. Öte yandan insan hakları konusunda da Suudi yetkililerle görüşme yaptım. Cemal Kaşıkçı cinayetini gündeme getirdim ve düşüncelerimi açıkça beyan ettim. ABD olarak insan hakları ihlâlleri konusunda sessiz kalamayacağımızı ifade ettim." dedi.

Yorumlar (0)