Biden'dan benzin için vergi muafiyeti çağrısı!

ABD Başkanı Biden, akaryakıt fiyatlarının arttığını belirterek, benzinin galonundan alınan 18 centlik verginin 3 ay askıya alınması için Kongre'ye çağrı yaptı.

DÜNYA 23.06.2022, 10:02 24.06.2022, 09:06
Biden'dan benzin için vergi muafiyeti çağrısı!

ABD Başkanı Joe Biden, artan benzin fiyatlarına ilişkin Beyaz Saray'da açıklamalarda bulundu.

"Fiyat artışlarının sebebi Putin"

Ukrayna'da devam eden savaşın petrol fiyatlarının artmasına yol açtığını ifade eden Biden, "Putin'in Ukrayna'yı işgal girişimi ve savaşın başlamasından itibaren, benzin fiyatları dünyanın her yerinde olduğu gibi ABD’de de arttı" sözlerini kullandı.

Biden fiyat artışının ABD ve diğer devletlerin Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşına verdiği yanıtların bir etkisi olduğunu belirterek, "Bu yalnızca Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesi değildi, ABD'nin ve diğer özgür devletlerin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana şahit olmadığı bir savaşı reddetmesiydi. O günden bu yana Ukrayna'ya askeri teçhizat, insani ve ekonomik destek yaparken, Rus endüstrisi ve bankacılığı da dahil olmak üzere, dünyanın en önemli petrol üreticilerinden Rusya'dan petrol almaktan vazgeçtik. Daha yüksek gaz fiyatları ortaya çıkacağının bilinmesine rağmen Avrupa'daki ortaklarımız da aynısını yaptı." açıklamasını yaptı.

“Özgür dünyanın başka opsiyonu yoktu”

Biden, "Putin'in öldürücü metotlarına göz yumabilirdik ve bu şekilde benzin fiyatı yükselmemiş olurdu. Fakat bunun yanlış olacağını düşünüyorum. Özgür dünyanın bunun dışında bir seçeneği yoktu. ABD ve Batı, bu duruma seyirci kalamazdı. Ukrayna’nın yanında olmayı tercih ettik." sözlerini kullandı.

Biden, "ABD'de benzin fiyatları, galon başına 2 dolar arttı, bunun sebebi Putin’in Ukrayna'ya acımasız saldırısıdır. Şimdi bunun getirmiş olduğu zorluğu azaltmak amacıyla elimizden geleni yapacağız. Bu da daha çok enerji üretmemiz ve kullanmamız anlamına gelmektedir." ifadelerine yer verdi.

Kongre’ye 18 centlik verginin askıya alınması çağrısı

Artan petrol fiyatlarının düşürülmesi amacıyla; satın alınan galon benzin başına 18 centlik verginin askıya alınması yönünde Kongre’ye çağrı yapan Biden, eylül ayına kadar bu durumun sürdürülmesini talep ederek, akaryakıt firmalarını fiyatlarını düşürmeye davet etti.

Biden, "Firmaları bu 18 centlik indirimi tam anlamıyla tüketicilere yansıtmaya davet ediyorum. Kâr için şu anda zaman yok." sözlerini kullanarak, benzin vergisini askıya almak için eyaletlere de çağrı yaptı. 

Biden, "Benzin istasyonu bulunan ve söz konusu fiyatları belirleyen firmalar için mesajım açık. Şu an normal zamanlar değil, savaş zamanı. ABD toplumunun rahatlamaya ihtiyacı var." sözlerini kullandı. Ayrıca Biden, petrol fiyatlarını, benzin arzını artırmanın da düşüreceğini belirterek "ABD yalnızca haziran ayında günde 12 milyon varil petrol üretti. Bu rakam, günde 1 milyon varil petrol salımı ile birlikte diğer devletler de başta olmak üzere dünya genelinde arzı artıracak ve binlerce benzin istasyonunda akaryakıt fiyatlarını düşürecektir." sözlerini kullandı.

2035 yılına kadar elektrikli araç satışının yüzde 100’e yükseleceğini söyleyen Biden, petrol kullanımını azaltmak adına elektrikli otomobillerin fiyatlarının düşürüleceğini ve büyük araç firmalarının, 2030'a kadar elektrikli araç satışlarını yüzde 50, 2035’e kadar da yüzde 100'e çıkarmasının hedeflediğini ifade etti.

Biden, "ABD’deki bu elektrikli otomobilleri üretmek amacıyla bugünden itibaren güvenli tedarik zincirleri oluşturuyoruz. Demiryolu ve toplu taşımaya neredeyse 100 milyar dolar yatırım gerçekleştiriyoruz." sözlerini kullandı.

Dizele 24 cent ve benzine 18 cent vergi uygulanıyor

Bu kararla birlikte ABD hükümetinin, 10 milyar dolar zarar edeceği tahmin ediliyor. ABD’de, otoyol altyapısı kapsamında dizele 24 cent ve benzine 18 cent vergi uygulanıyor. Biden'ın yaptığı çağrı gibi verginin eylül ayına kadar askıya alınması, hükümete 10 milyar dolara mâl olacak.

Yorumlar (0)