Biden: Çin, Tayvan’a saldırırsa, ABD askerleri savunur

Bir televizyon programına röportaj veren ABD Başkanı Joe Biden, “Çin, Tayvan’a saldırırsa, Amerikan askerleri adayı savunur” dedi. 

DÜNYA 19.09.2022, 15:03
Biden: Çin, Tayvan’a saldırırsa, ABD askerleri savunur

CBS televizyonda yayınlanan “60 Minutes” isimli programa röportaj veren ABD Başkanı Joe Biden, Tayvan sorununa ilişkin önemli mesajlar verdi. Program sunucusunun, “Amerikan güçleri olası bir savaş durumunda Tayvan’ı savunacak mı?” sorusuna yanıt veren Biden, “Evet, eğer benzeri görülmemiş şekilde Çin, Tayvan’a saldırırsa, Amerikan askerleri adayı savunur” ifadelerini kullandı. 

“Tayvan’ı bağımsızlık konusunda teşvik etmiyoruz”

Sunucunun benzer şekilde ABD’nin Tayvan’ı savunup savunmayacağını bir kez daha sorması üzerine Biden, “Evet, savunacağız” diyerek cevabını yineledi. “Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayvan sorununa ilişkin tavrınızla ilgili neyin bilmeli?” sorusuna yanıt veren Biden, “Geçmiş senelerde altına imza attığımız ve kabul ettiğimiz şeylerin arkasında bugün de duruyoruz. Tek Çin politikasına bağlıyız. Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan’ın bağımsızlığına ilişkin herhangi bir yönlendirme yapmıyor. Onları bu konuda teşvik etmiyoruz. Bağımsızlık, Tayvanlıların kendi kararıdır” yorumunu yaptı. 

‘Stratejik muğlaklık’ rafa mı kalkıyor?

Biden’ın bu açıklamaları, Washington’ın bugüne dek Tayvan konusunda izlediği ‘stratejik muğlaklık’ politikasına ters düşen en net açıklama olarak değerlendirildi. Tek Çin politikasını kabul eden ve Pekin hükümetini tüm Çin’in meşru hükümeti olarak tanıyan Amerika Birleşik Devletleri, 1979 tarihli Tayvan İlişkileri Yasası'nda, adanın öz savunmasını sağlayacak askeri kapasiteye sahip olması için destek sağlayacağı ve bölgedeki statükoyu tek taraflı değiştirmeye yönelik eylemlere karşı çıkacağı hususunda taahhüt vermişti. Buna karşın bu taahhüt, ABD’ye Tayvan’ı doğrudan askeri açıdan savunma sorumluluğu getirmiyor. Bu sebeple ABD’nin adayı fiili olarak savunacağına dair resmi açıklamalarda bulunmaktan kaçınmasına ‘stratejik muğlaklık’ adı veriliyor.  

Mayıs ayında da benzer açıklamalar yapmıştı

Öte yandan mayıs ayında gerçekleştirdiği Japonya ziyareti esnasında benzer açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, “Çin’in Tayvan adasını işgal etmesi halinde Amerikan askeri olarak savunmamızı yapacağız. Tayvan adası konusunda taahhüdümüz budur” ifadelerini kullanmıştı. Biden’ın bu açıklamaları sonrası ABD-Çin ilişkilerinde yeni bir kriz patlak vermiş ve bölgedeki gerilim artmıştı. 

Yorumlar (0)