Biden, Burger King ve McDonald’s’ı eleştiri yağmuruna tuttu

İş değişikliğini engelleyen kurumlara tepki gösteren Biden, burger konusunda dünya markası olan McDonald’s ve Burger King’in bu şirketlerin başında geldiğini belirtti. 

DÜNYA 12.07.2021, 14:08 13.07.2021, 09:50
Biden, Burger King ve McDonald’s’ı eleştiri yağmuruna tuttu

ABD Başkanı Joe Biden, ekonomide rekabeti teşvik edilmesini amaçlayan kararnameyi imzaladı. İmza töreni sırasında “Amerikan kapitalizminin temelinde adil ve açık rekabet vardır” yorumunu yapan Biden, kendisini de “gururlu kapitalist” olarak değerlendirdi. 

“Köftenin içinde ticari sır saklı” 

Orta gelirli ailelerin rekabetin engellenmesi sebebiyle her sene ortalama 5 bin dolar kaybettiğini belirten Biden: “Örneğin 26 yaşındaki bir genç, yüksek fiyat veren bir kurumdan teklif almasına karşın mevcut çalıştığı yerden ayrılamıyor. McDonald’s’ın bunun için belirlediği kurallar var. McDonald’s’ta çalışmak için Burger King’ten ayrılamazsınız mesela. Köftenin içerisinde ne olduğuna dair ticari sır saklı.” 



Ekonomik rekabeti teşvik edici yeni düzenleme geliyor 

Biden’ın imzaladığı kararnameye göre federal hükümetin antitröst (piyasa rekabetini önlemek için hükümet tarafından izlenen politika) yasalarının tam ve agresif şekilde uygulanması taahhüt edildi. Belirtilen kararnamede sağlık, iş gücü piyasası, internet, ulaşım, bankacılık ve teknoloji gibi çok çeşitli alanlarda rekabeti teşvik etmeye yönelik düzenlemeler bulunuyor. 

Kararname ile birlikte ekonomik hareketliliği engelleyen ve “gereksiz” olarak nitelendirilen mesleki lisans gereklilikleri sınırlandırılacak, iş değişimi kolaylaştırılacak ve ücretlerin artırılması sağlanacak. 



Küçük işletmeler için az seçenek bırakılacak 

Adalet Bakanlığı ve Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) küçük işletmeler için az seçenek bıraktığı birleşmeleri dikkatlice inceleyecek ve kurumların antitröst yasalarını sıkıca uygulaması sağlanacak. FTC’nin büyük teknoloji şirketlerinin rekabet endişelerini ele alması ve rekabetçi olmayan anlaşmaları yasaklaması veya sınırlandırması da kararname ile hayata geçecek. 

İmzalanan yeni kararname ile tüketicilerin banka değiştirmeleri de kolaylaşacak. Reçeteli ilaç fiyatları düşürülecek ve çiftçilerin gelirlerini artıran düzenlemeler hayata geçirilecek. 

Yorumlar (0)