Biden: Bu ülkede silahları yasaklamaya kararlıyım

ABD’de şiddetin önlenmesi ve silahlı suçların azaltılması amacıyla hazırlanan “Daha Güvenli Amerika Planı”na ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, “Bu ülkede saldırı silahlarını yasaklamaya kararlıyım” dedi. 

DÜNYA 31.08.2022, 09:34
Biden: Bu ülkede silahları yasaklamaya kararlıyım

Pennsylvania’yı ziyaret ederek burada bir konuşma yapan ABD Başkanı Biden, uzun süredir ülke gündeminin ilk sıralarında yer alan “Daha Güvenli Amerika Planı”na ilişkin önemli mesajlar verdi. Ülke genelinde sık sık meydana gelen silahlı saldırı olayları sebebiyle büyük bir endişe içerisinde olduğunu vurgulayan Biden, 1994’te ABD Senatosu’nda görev yaparken silahların yasaklanması için çağrı yaptığını hatırlattı. ABD’nin bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Biden, “Bu ülkede silahları yasaklamaya kararlıyım. Daha önce yaptım, bir kez daha yapacağım” şeklinde konuştu. 

“Silahlar, çocukların bir numaralı katilidir”

Silahlı saldırılar sonucu birçok çocuğun hayatını kaybettiğini belirten Biden, “Silahlar, Amerika Birleşik Devletleri’nde çocukların bir numaralı katilidir. Çok küçük yaştaki çocuklarımız bu silahlar yüzünden yaşamını yitiriyor. Amerika sokaklarında hemen hemen her gün katliam yaşanıyor. Bu sorununun üzerine yoğunlaştık ve en kısa sürede çözeceğiz. Daha Güvenli Amerika Planı kapsamında polis birimlerine daha fazla finansman sağlanması çağrısında bulunuyorum. Bu ülkede kamu güvenliği sorun haline gelmişse, bunun çözümü polise finansman sağlamaktan geçer. Bizi korumalarını, bizim için sosyolog olmalarını, psikolog olmalarını, her şeyi yapmalarını bekliyoruz. Onlara gereken yardımı sağlayamamaktan çok yoruldum” ifadelerini kullandı. 

“Halkın son yaşanan acı olaylarla güveni kırıldı ve yıprandı”

Kolluk kuvvetlerini her fırsatta desteklediğini vurgulayan ABD Başkanı Biden, “Hazırlanan bu plan, aynı zamanda eyaletlerdeki kolluk kuvvetlerine ve yerel polislere de ek kaynaklar vermeyi vaat ediyor. Çeşitli eğitim reformlarını da kapsayan Daha Güvenli Amerika Planı, halk arasındaki huzuru yeniden oluşturabilmek için çok büyük önem taşıyor. Halkın son yaşanan acı olaylarla güveni kırıldı ve yıprandı. Yıpranan bu güven, kamu güvenliğine de zarar veriyor. Halkın güveni olmadan, güvenlik güçleri toplumu koruma görevini başarıyla yerine getiremez” şeklinde konuştu. 

“Bu plan, Amerika’yı çok daha güvenli hale getirecek”

Biden ayrıca, 6 Ocak'ta eski ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının Washington’daki Capitol Binası’nı basmasına değinerek, "Kongre çatısı altında görev yapan Cumhuriyetçi dostlarıma seslenmek istiyorum. Ocak ayının 6’sı geldiğinde bu yaşananları kınamayacaksınız, bana bir kez daha güvenlik güçlerine destek verdiğinizi söylemeyin” dedi. Daha Güvenli Amerika Planı’nın yerel ve eyalet yönetimlerinin aynı reformları benimsemesine yardım olacağını belirten Biden, “Bu plan, Amerika’yı çok daha güvenli hale getirecek” ifadelerini kullandı. 

Silah Güvenliği Tasarısı hayata geçmişti

Amerika Birleşik Devletleri’nde son senelerde hızla artan silahlı saldırı olayları, ülkede tedirginliği giderek artırdı. Bu kapsamda yaklaşık 2 ay önce Biden tarafından Silah Güvenliği Tasarısı imzalanarak yürürlüğe girdi. Ülkede büyük ses getiren Silah Güvenliği Tasarısı, Amerika’da ateşli silah satışının önemli oranda kısıtlanmasını ve ayrıca yasa dışı silahların satışının sıkı bir denetim altına alınmasını kapsıyor. 

Yorumlar (0)