Biden, ABD'nin 'Afganistan' yol haritasını açıkladı

ABD Başkanı Biden, Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele alması ve ülkedeki son durum hakkında tüm sorumluluğu Afgan yönetimi ile kolluk güçlerine atarken, Afganistan'dan çekilme kararının sonuna dek arkasında olduğunun altını çizdi. Biden, kendisinin Afgan savaşını gören 4. başkan olduğunu ve bunu bir sonraki başkana devretmeyeceğini kaydetti.

DÜNYA 17.08.2021, 00:08 17.08.2021, 00:17
Biden, ABD'nin 'Afganistan' yol haritasını açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Kabil'deki son durum hakkında ilk defa konuştu.

"Bir sonraki başkana devretmeyeceğim"

Konuşmasının tamamında Afganistan'dan çekilme kararını şiddetle savunan Biden, kendisinin Afgan savaşını gören 4. başkan olduğunu ve bunu bir sonraki başkana devretmeyeceğini kaydetti.

Biden, Afganistan'da 'ulus inşası' için hiçbir zaman bulunmadıklarını ve ülkeden ayrılma kararının çok doğru olduğunu savunurken, "Afganistan'da bulunma maksadımız hiçbir zaman ulus inşası veyahut merkezi ve birleşik bir demokrasi inşası olmadı." sözlerini sarf etti.



"Afgan askerlerinin savaşmadığı bir ortamda ABD askerleri savaşmamalı"

Taliban'ın ülkeyi kısa süre içerisinde kontrolü alması hususunda topu Afgan yönetimine ve kolluk güçlerine atan Biden, "Afganistan'ın siyasi liderleri kendi vatandaşları için bir araya gelmekte ve ülkelerinin geleceği için müzakere etmekte başarısız oldu." dedi.

Biden ayrıca, Afgan kolluk kuvvetlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerlerinin asla savaşmayacağını ve savaşmaması gerektiğini dile getirdi.

ABD Başkanı Biden, halihazırda devam eden tahliye operasyonuna müdahale etmesi veyahut ABD askerlerine saldırması halinde sert ve hızlı bir karşılık vereceklerini Taliban'a ilettiklerini de sözlerine ekledi.



ABD Dışişleri'nden açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Afganistan'da gelecekteki yönetimlere karşı tutumumuz, o yönetimin eylemlerine, Taliban'ın eylemlerine bağlı olacak."

Yorumlar (0)