Beyrut enkaz yığınına döndü! İnsanlar evsiz kaldı

Lübnan'ın Beyrut Limanı'nda 4 gün önce meydana gelen korkunç patlamanın ardından, başkent adeta enkaz yığınına döndü. Binlerce Lübnanlının evsiz kaldığı bildirildi. 

DÜNYA 08.08.2020, 09:27 08.08.2020, 12:04
Beyrut enkaz yığınına döndü! İnsanlar evsiz kaldı

Lübnan, bir süredir ekonomik kriz ile mücadele ediyordu. 4 Ağustos günü Beyrut Limanı'nda 2.750 ton amonyum nitratın infilak etmesi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle artan ekonomik krizi iyice derinleştirdi. Söz konusu limanın yerle bir olduğu görüldü.  

Şiddetli patlamanı gerçekleştiği yerde bir kraterin açıldığı, binaların enkaza döndüğü ve şehirde sadece demir yığınları ile molozların kaldığı fark edildi. Ayrıca, birçok araç da işlemez duruma geldi. 

Beyrut Limanı, ülkenin kritik ithalat üslerinden biri... Korkunç patlamandan önce ilaç ve gıda gibi birçok hayati ürüne ulaşılan Beyrut Limanı'nda arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ekipler, enkazı kaldırmak için de harekete geçti. 

Fakat şehir öyle bir yıkıma uğradı ki yalnızca enkazın ortadan kaldırılması bile çok fazla vakit alacağa benziyor.

Agence France-Presse (AFP), Beyrut'taki evlerde meydana gelen hasarı gösteren fotoğraflar yayınladı. Birçok insanın evinden olduğu kentte, Lübnanlıların çaresizlik içerisinde kaldığı görüldü. 

AFP Haber Ajansı kentteki evlerde gelen hasarın boyutunu gözler önüne seren fotoğraflar paylaştı. Binlerce kişinin evsiz kaldığı Beyrut’ta halk çaresiz bir durumda...

Ne olmuştu?

4 Ağustos günü Beyrut Limanı'nda 2.750 ton amonyum nitratın saklandığı bir depoda ilk olarak yangın meydana gelmiş, daha sonra tüm kenti etkileyen oldukça şiddetli bir patlama meydana gelmişti. 

Söz konusu patlama sonucu 154 kişi yaşamını yitirmiş, neredeyse 5 bin kişi de yaralanmıştı.

Patlama nedeniyle devletin 10-15 milyar dolardan fazla zarara uğrayabileceği ifade edilmişti. Ülkenin elinde sadece bir yetecek kadar tahıl stokunun kaldığı ve Beyrut'ta otellerin yüzde 90'ının kullanılamaz duruma geldiği söylenmişti. 

Bu durum Lübnan ekonomisini iyice zorlayacak gibi görünüyor.

Yorumlar (0)