Beyaz Saray: Türkiye ve ABD bağları yapıcı bir şekilde kurulmak isteniyor

İbrahim Kalın ve Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme sonrası Washington’dan bir açıklama gerçekleştirildi.

DÜNYA 03.02.2021, 12:44 03.02.2021, 16:21
Beyaz Saray: Türkiye ve ABD bağları yapıcı bir şekilde kurulmak isteniyor

Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik Sözcüsü Emily Horne, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında yapılan telefon görüşmesine dair yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada, “Sullivan, Biden yönetiminin yapıcı ABD-Türkiye bağları oluşturmak, iş birliği alanlarını genişletmek ve anlaşmazlıkları etkin bir şekilde yönetmek istediği konusunun altı çizildi.” denildi.

NATO zemininde bağlar güçlendirilmek isteniyor

Sullivan’ın Bide yönetiminin NATO zemininde transatlantik bağlarını güçlendirmek gibi bir niyetinin olduğunu ifade eden Sullivan’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 sistemleri almasından ötürü Amerika Birleşik Devletleri’nin duymuş olduğu endişeyi de dile getirdiği ifade edildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Kıbrıs meselesi ve istikşafi görüşmeler

“Sullivan, Yunanistan ve Türkiye’nin arasındaki istikşafi görüşmelerin tekrar başlamasını büyük bir memnuniyetle karşıladı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs müzakerelerini tekrar başlatmaya ilişkin planını da desteklediğini kaydetti.

Yakın çalışmaya ilişkin mutabık kalındı

Kendisi, Biden yönetiminin, hukukun üstünlüğünü ve demokratik kurumları desteklemeye olan bağlılığının da altını çizdi. İkili, iklim değişikliği ve koronavirüs gibi küresel sorun alanlarına ilişkin iş birliği gerçekleştirme ve ortak kaygı duyulan bölgesel konulara ilişkin yakın çalışmaya ilişkin mutabık kaldı.”

Yorumlar (0)