Beyaz Saray: Taliban ile çalışmak bir gereklilik

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Afganistan’dan tahliyelerin başarılı bir şekilde sürmesi için Taliban ile çalışabilmenin önemli bir gereklilik olduğunu söyledi.

DÜNYA 27.08.2021, 23:21 29.08.2021, 09:42
Beyaz Saray: Taliban ile çalışmak bir gereklilik

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı gündem değerlendirme toplantısında Afganistan konusuna ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Sözcü Psaki’ye Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda dün düzenlenen terör saldırısı sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nin Taliban’a güvenip güvenmeyeceği sorusu soruldu.

“Taliban ile çalışmak bir gereklilik”

Psaki yaptığı açıklamada, “Taliban’a güvenmiyoruz fakat konu bu değil. Sahada bir gerçeklik var fakat şu ki Afganistan’ın büyük bir bölümünün kontrolünü Taliban yapıyor. Buna havalimanının olduğu yer de dahil. Bundan dolayı ABD vatandaşlarını, Amerikan vize programına uygun olan kişileri ve Afgan ortaklarımızı oradan çıkarmak için Taliban ile koordine olmak bir gereklilik. Bu tercih edilen bir ilişki değil.” şeklinde konuştu.

“Tehdit sürüyor”

Kabil havalimanına dair yeni saldırılar olabileceğini söyleyen Psaki, “Ortada mevcut bir tehdit bulunuyor ve bu sürüyor. Halihazırda askerlerimiz tehlike altında fakat onların yaşamlarını kurtarıp olabildiğince çok insanın tahliyesini sağlamak maksadıyla çalışmalarını sürdürüyorlar.” şeklinde konuştu.

Psaki, 31 Ağustos’un ardından diplomatik varlıklarını Afganistan’da sürdürmeye ilişkin planları bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)