Beyaz Saray Sözcüsü: Dünya savaşını önlemeye çalışıyoruz

Son dönemde Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim hakkında açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ABD’nin Ukrayna asker ya da uçak göndererek bir uluslararası savaşın çıkmasına neden olmak istemediklerini ifade etti. Pskai ayrıca ABD Başkanı Biden’ın Türkiye hükümetinin Ukrayna’daki savaşa yönelik barış adımlarını desteklediği için de teşekkür ettiği ifade edildi.

DÜNYA 11.03.2022, 09:41 11.03.2022, 12:11
Beyaz Saray Sözcüsü: Dünya savaşını önlemeye çalışıyoruz

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar 16. gününde de devam ediyor. Barış için yapılan gelişmeler olumsuz çıktı. Birçok ülke ve kurum bu dönemde Rusya’ya yaptırım uygulamaya devam ederken Ukrayna’ya yönelik desteklerini de sürdürdü. Tüm dünyanın gözü Ukrayna’dayken Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. Psaki yaptığı açıklamada Rusya’nın kimyasal silah kullanabileceğine dair uyarılarda bulunurken ABD’nin gerilimi artıracak adımlardan uzak durduğunu ifade etti.

“Uluslararası bir savaşın yaşanmasına neden olmayacağız”

Değerlendirmelerde bulunan Psaki şu an için Ukrayna’ya bir savaş uçağı göndermeni riskli olduğunu söyleyip Amerika Birleşik Devletleri’nin asıl amacının savaşı sonlandırmak olduğunu ifade etti. Psaki ayrıca savaş bölgesine bir tanksavar ile bir uçak göndermek arasında teknik olarak herhangi bir fark bulunmadığını da vurguladı. Psaki Rusya’nın kimyasal silah kullanması halinde ABD’nin Ukrayna’ya asker gönderip göndermeyeceği üzerine gelen soruya ise ABD Başkanı Biden’ın bu konuda fikrinin değişmediği ve Amerikalı askerleri Ukrayna’ya göndererek bir dünya savaşı yaşanmasına neden olmayacaklarını ifade etti.

“Rusya kimyasal silah kullanabilir”

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

Biz de bu çatışmaya doğrudan dahil olduk diyebilirim. Ukrayna’da savaş çıktığından beri milyonlarca dolarlık insani ve güvenlik yardımı yapıyoruz. Bu anlamda en büyük sağlayıcılardanız. Uyguladığımız yaptırımlarla da Rus ekonomisini oldukça zarara uğrattık. Ancak gerilimin artmasını da istemiyoruz. Uluslararası bir savaşın sorumlusu olmayacağız. Rusya büyük kapasiteli kimyasal ve biyolojik silahlara sahip. Bunun yanında Rusya’nın geçmişte de bu tür silahlar kullandığını biliyoruz. Tüm dünyaya bu durumun kendisini hatırlayarak dikkatli olmamız gerektiği çağrısında bulunuyoruz.

“Venezuela’dan petrol ihraç etmemiz gündemimizde yok”

Beyaz Saray Sözcüsü Ukrayna’da yaşananların yanı sıra bölgesel gelişmeler ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Psaki Amerika Birleşik Devletleri’nin Venezuela ile yaptığı son görüşmelerin ana konusunun Venezuela’da tutuklu halde bulunan Amerikalı vatandaşların ABD’ye gönderilmesi olduğunu dile getirerek açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Önceliğimiz Amerikalı vatandaşların evlerine geri dönmelerini sağlamak. Venezuela dünyadaki en büyük petrol üreticileri arasında yer alıyor ancak var olan durum sebebiyle ABD’nin Venezuela’dan petrol ihraç etmesi gündemimizde yer almıyor.

Türkiye’ye teşekkür

Beyaz Saray Sözcüsü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna savaşı hakkında yaptığı görüşmenin de yaklaşık bir saat sürdüğünü ifade ederek görüşmenin uzun ve yapıcı olduğunu aktardı. Pskai ABD Başkanı Jeo Biden’ın Türkiye hükümetinin Ukrayna’daki savaşa yönelik barış adımlarını desteklediği için de teşekkür ettiği ifade edildi.

Yorumlar (0)