Beyaz Saray, Putin’in eylemlerinden övgüyle bahsetti

Beyaz Saray Sözcüsü, NATO’nun birleştirilmesi konusunda Putin’in adımlarının etkili olduğunu belirterek Rusya Devlet Başkanı’nı hem övdü hem de yerdi. 

DÜNYA 01.03.2022, 08:40 01.03.2022, 15:37
Beyaz Saray, Putin’in eylemlerinden övgüyle bahsetti

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, her gün düzenlediği basın toplantısında bu kez NATO’dan bahsetti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı karşısında NATO’nun net tepkiler verdiğini dile getiren Psaki, ABD’deki 12 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi ve nükleer alarm seviyesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

“Rusya, NATO’yu birleştirdi”

Psaki’nin sözleri şu yöndeydi: “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş hali, NATO ve ortakları arasındaki ilişkiyi harmanladı. Putin’in kanlı eylemleri, NATO’nun en büyük birleştiricilerinden oldu. NATO üyeleri ve müttefikler, Ukrayna’yı desteklemek konusunda tarihe kazınacak adımlar attılar. Örneğin Almanya, çatışma bölgelerine silah göndermekten şimdiye kadar hep kaçınmıştı ve bu bir tür kuraldı. Ancak bu kural, Ukrayna için bozuldu. Putin’in karşısında gördüğünüz yalnızca NATO, Avrupa ya da Batı değil. Rusya Devlet Başkanı’nın karşısında birleşik NATO, birleşik Avrupa ve birleşik Batı var.”



“Yüksek alarm seviyesini sabit tutuyoruz”

“Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın caydırıcı güçlerinden olan nükleer silahlarını yüksek alarma geçirdi. Buna karşın Joe Biden, gerilimi azaltmak konusunda isteğini dile getirdi. ABD, kendini savunmak konusunda yeterli kapasiteye ve yeteneğe sahiptir. Bu sebeple nükleer alarm seviyesini sabit tutuyoruz. Rusya’nın nükleer tehdidi karşısında oldukça netiz. Şu anda gerilimi azaltmak istiyoruz. Putin’in emirlerini değerlendiriyoruz. Şunu da belirtmekte fayda var ki her ne kadar son zamanlarda ABD ve Rusya arasında gergin anlar ve anlaşmazlıklar yaşansa da iki ülke de nükleer silahların yıkıcı sonuçları hakkında net bilgiye sahip.”

“Rus casusları ABD’den sınır dışı edeceğiz”

“NATO ve ABD, Ukrayna’da uçuşa yasak bölge kurdu. Bu, Rusya çatışmalarını tetikleyecek ve bizlerin de Rusya ile potansiyel çatışmalara girmesine sebep olacaktır. Öte yandan ABD’deki Rus diplomatlar sınır dışı edildi. Rus yetkililerin ulusal güvenliğe ters düşen casusluk faaliyetlerine katılan ajanları da yakın zamanda sınır dışı edilecek. Bu casusların ABD’deki ikamet ayrıcalıklarını kötüye kullandıklarını biliyoruz. Rusya’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi bu konuya itirazlarını dile getirdi. Ancak asıl düşmanca eylem, kendi toprağımızda casusluk faaliyetlerine maruz kalmamız.” 

Yorumlar (0)