Beyaz Saray önünde Keşmir protestosu

ABD'de yaşayan Keşmirli bir grup, Beyaz Saray önünde toplanarak Hindistan'ın Keşmir'e yönelik politikalarını protesto etti.

DÜNYA 11.08.2019, 08:03
Beyaz Saray önünde Keşmir protestosu

ABD'nin başkenti Washington'da 'Dünya Keşmir Farkındalık Forumu' tarafından protesto düzenlendi.

Beyaz Saray önünde toplanan kalabalık grup, Hindistan'ın Keşmir'e yönelik politikalarını eleştirerek uluslararası kamuoyunun Keşmir konusuna daha duyarlı olmasını istedi.

Göstericiler, ellerinde 'Hindistan ordusu Keşmir'den ayrılsın', 'Keşmir için adalet', 'Keşmirliler kendi geleceklerini belirleme hakkı istiyor' ve 'Keşmir sorununu çözme zamanı' yazılı pankartlar taşıdılar. 

Hindistan yönetimini politikalarından vazgeçmeye davet eden göstericiler, Keşmir konusunda arabuluculuk yapabileceğini bildiren ABD Başkanı Donald Trump'a 'Keşmir konusunda adım atma' çağrısı yaptı.

"Keşmirli yöneticiler ev hapsine alındı"

Forumun yöneticisi Ghulam Nabi Fai konuya ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu. Ghulam Nabi Fai, yaptığı açıklamada, "Keşmir şu an bir karmaşa içinde. Hindistan sokağa çıkma yasağı ilan etti. Keşmirli yöneticiler ev hapsine alındı ve eğitim kurumları kapatıldı. Uluslararası güçlerin, Keşmir konusunda sessiz kalması bir seçenek değildir." ifadelerine yer verdi.

Cammu Keşmir'in özel statüsü kaldırıldı

Tüm uyarı ve tepkilere rağmen Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini pazartesi günü iptal etmiş, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran 'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi' önce federal parlamentonun üst kanadı Eyaletler Meclisi'nde (Rajya Sabha), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi'nde (Lok Sabha) kabul edilmişti.

Hindistan Federal Parlamentosu'nun hem üst hem alt kanadının aldığı kararı kınadığını açıklayan Pakistan yönetimi, Hindistan ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme yoluna gitmiş ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti.

Pakistan, dün Hindistan ile ticari ilişkilerini de resmi olarak askıya almıştı. Pakistan Ticaret ve Tekstil Bakanlığından yapılan açıklamada, "Federal hükümet, Hindistan ile ikili ticari ilişkileri derhal geçerli olmak üzere yeni bir talimata kadar askıya almaktan memnuniyet duyar." ifadesine yer verilmişti.
 

Yorumlar (0)