Beyaz Saray'dan skandal İsrail açıklaması

Beyaz Saray, Doğu Kudüs'te yaşanan şiddet olaylarından endişe duyduklarını ve yaşananları yakından izlediklerini kaydederken, İsrail'i kınamaktan kaçındı.

DÜNYA 10.05.2021, 22:51 11.05.2021, 14:03
Beyaz Saray'dan skandal İsrail açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, gerçekleştirdiği basın toplantısında, işgal altında bulunan Doğu Kudüs'te süren şiddet olaylarına dair yorumda bulundu.

Doğu Kudüs'e 'İsrail' dedi

Doğu Kudüs'ü 'İsrail'e bağlı olarak tanımlayan Psaki, "İsrail'de süren şiddet olaylarını yakından izliyoruz. Son dönemlerde şahit olduğumuz şiddetli çatışmalar dahil, bölgede yaşananlardan endişeliyiz." sözlerini sarf etti.

İsrail'i kınamaktan kaçındı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın önümüzdeki hafta sonu İsrailli mevkidaşı ile bir telefon görüşmesi yapacağını hatırlatan Psaki, "Sullivan, Filistinlilerin evlerinden olası tahliyeleri hakkındaki endişelerini bir defa daha ifade etti. İkili ayrıca, Gazze'den İsrail'e füze saldırısı yapılmasının asla kabul edilemeyeceği ve bunun kınanması gerektiği hususunda mutabık kaldı." dedi.

Psaki, ulusal güvenlik personellerinin bölgede yaşananları yakından izlediğini sözlerine eklerken, İsrail'in Filistinlileri evlerinden etmeye yönelik planlarını ve Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği baskını kınamaktan kaçındı.

Doğu Kudüs'ten son gelişmeler

İşgal altında olan Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde ikamet eden Filistinlilere zorunlu göç tehdidi sebebi ile gergin günlere sahne oluyor. İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'daki saldırıları da mukaddes şehirdeki tansiyonu yükseltiyor.

İsrail kolluk güçleri, 7 Mayıs tarihinde yatsı namazı esnasında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek, cemaate ses bombası ve plastik mermi ile müdahalede bulunmuştu. Bölgede gerilimi artıran saldırıda, 205 Filistinli sivil yaralanmıştı.

İsrail polisi, bugün erken saatlerde de fanatik Yahudilerin baskınını engellemek için Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinli gençlere göz yaşartıcı ses bombası, gaz, plastik mermi ile saldırmış, söz konusu olayda 331 kişi yaralanmıştı.

Yorumlar (0)