Beyaz Saray'dan, Biden-Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Biden-Erdoğan görüşmesinde gündeme gelen S-400 ve Kabil Havalimanı hususlarında açıklamalarda bulundu.

DÜNYA 17.06.2021, 22:12 19.06.2021, 00:43
Beyaz Saray'dan, Biden-Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray'da görev yapan basın mensupları ile bir telefon brifingi gerçekleştirdi.

"S-400'de çözüme varılmadı"

Biden-Erdoğan görüşmesinde de bulunan Sullivan, görüşmeye dair gerçekleştirdiği açıklamada, "Erdoğan ve Biden görüşmesinde S-400 hususu gündeme geldi. Bu hususta bir çözüme varılamadı fakat diyaloğa devam edilmesi için taahhütte bulunuldu." yorumunda bulundu.

"Kabil Havaalanı'nda mutabakata varıldı"

Sullivan bahse konu görüşmede ülkesinin Afganistan'dan çekilme sürecinde Kabil Uluslararası Havaalanı hususunun da gündeme geldiğini dile getirerek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan bu havaalanının güvenliğinin sağlanması hususunda belirli desteğe gereksinim duyacağını dile getirdi, Biden da kendilerine destek sözü verdi." şeklinde konuştu.

İki liderin de ekiplerini nihai plan hususunda çalışması için görevlendirdiğine işaret eden Sullivan, "Türkiye'nin (Kabil) Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın güvenliğinin tesisinde öncü rol oynaması hususunda mutabakata varıldı. Şimdi bunu ne şekilde uygulayacağımız hususunda çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"Türkler bunun altından kalkar"

Sullivan, Taliban'ın Kabil kenti çevresindeki güvenlik ve diplomatik alanlara saldırma olasılığına karşı duyulan endişeleri ciddiye aldıklarını dile getirdi.

Türkiye ile Kabil Havaalanı hususunda çalışmaktan dolayı iyi hislere sahip olduğunu dile getiren Sullivan, "Türklerin bu rolün altından kalkabileceğine inancımız tam." dedi.

ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Haziran Pazartesi günü Brüksel'de yüz yüze görüşme gerçekleştirmişti.

Yorumlar (0)