Beyaz Saray'da endişe: Pelosi'nin ziyareti savaş çıkarabilir!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sırasında Çin'in askeri müdahaleye başvurabileceği iddia ediliyor. Beyaz Saray güvenlik uzmanları, bu ziyaretin ABD'nin çıkarlarına hizmet etmeyeceğini düşünüyor. ABD Başkanı Joe Biden ise konuya ilişkin "Orduya göre bu ziyaret fikri iyi değil." açıklamasını yaptı.

DÜNYA 25.07.2022, 10:46 Hakan Öksüz
Beyaz Saray'da endişe: Pelosi'nin ziyareti savaş çıkarabilir!

Tayvan ile Çin arasındaki gerilimle ilgili önceki aylarda açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, "Çin saldırıya geçerse Tayvan'ı korumak için askeri müdahalede bulunabiliriz." demişti. Bu ifadeler, Çin ve Rusya cephesinden tepkilerin gelmesine neden olmuştu. Bazı Çinli yetkililer, ABD'nin müdahalesi durumunda yeni bir savaşın patlak vereceğini belirtmişti.

Beyaz Saray yetkilileri: Yüksek güvenlik riski var!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında Tayvan'a resmi ziyarette bulunacağı iddia edildi. İngiliz basınına göre ABD'li bazı yetkililer, Pelosi'nin olası Tayvan ziyaretinin "yüksek güvenlik riski" taşıyacağını düşünüyor. İsmi verilmeyen 6 ABD'li güvenlik yetkilisi, Pelosi'nin Tayvan ziyareti üzerine "Çin'in askeri bir müdahaleye başvurabileceği" olasılığı üzerinde duruyor.

Ağustos ayında ziyaret gerçekleşebilir

Pekin yönetiminin Tayvan konusunda ABD'ye yönelik tehdit eder nitelikte açıklamalar yaptığını hatırlatan güvenlik uzmanları, "Çin'in tepkisi, tahmin edilenden daha fazla ses getirebilir." uyarısında bulundu. Nisan ayında Tayvan ziyaretini iptal eden Pelosi'nin, ağustosta bu ülkeye gidebileceği iddia ediliyor.

Çin'den açıklama: Egemenliğimizi koruyacağız!

Pelosi'nin olası Tayvan ziyareti hakkında açıklamada bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "Bu ısrarın sürmesi durumunda biz de egemenliğimizi koruyabilmek için harekete geçeceğiz. Toprak bütünlüğümüze zarar gelmemesi için önlemler alacağız." dedi. Pelosi'nin, henüz resmi olarak açıklanmayan Tayvan ziyareti ile ilgili kararı merak ediliyor.

Joe Biden: Orduya göre de iyi fikir değil!

Beyaz Saray'daki güvenlik uzmanları, ziyaret hakkındaki endişelerini paylaştı. Konuya ilişkin yorumda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, "Ordu da bu ziyaretin yapılmasının kötü bir fikir olduğunu düşünüyor." ifadelerini kullandı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin ile Tayvan arasındaki tansiyonu yükseltecek bu ziyaretin, ABD'nin çıkarlarına katkı sağlamayacağını belirtiyor.

John Kirby: Riskleri aktardık, karar Pelosi'nin!

Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle ilgili konuşmaktan kaçınan Stratejik İletişim Departmanı Başkanı John Kirby, "Biz sadece olası riskleri masaya yatırdık ve ziyaretin hangi ortamda gerçekleşeceğini gösteren jeopolitik koşulları bildirdik. Son kararı Nancy Pelosi verecek." ifadelerini kullandı. Dünyanın oldukça hassas bir dönemden geçtiğini hatırlatan ABD'li güvenlik yetkilileri, "Ukrayna'daki savaş devam ediyor. Eğer Tayvan'da da çatışma çıkarsa dönüşü olmayan bir kriz yaşanabilir." görüşünü ileri sürüyor.

Yorumlar (0)