Berlin, Libya Konferansı için tam bir kaleye dönecek!

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenecek olan Libya Konferansı, pazar günü saat 14.00'te başlayacak. Konferansın yapılacağı Başbakanlık binası çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Berlin, cumartesi gününden itibaren tam bir kaleye dönecek.

DÜNYA 17.01.2020, 11:17 17.01.2020, 18:14
Berlin, Libya Konferansı için tam bir kaleye dönecek!

Almanya'nın başkenti Berlin'de 19 Ocak günü Libya Konferansı düzenlenecek.

CNN TÜRK Berlin Temsilcisi Erhan Merttürk, Libya Konferansı öncesi önemli açıklamalarda bulundu. 

Konferans için 13 ülkeye davet gönderildiğini hatırlatan Merttürk, konferansın yapılacağı Berlin'de yoğun güvenlik önlemleri alındığını söyledi.

Merttürk, Almanya'nın Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için ekstra güvenlik önlemi aldığını kaydederek, "Almanya, sorunun hemen çözüme kavuşacağını beklemiyor. Ama uzun süreli kalıcı bir ateşkesin temelinin atılması için umutlu konuşuyor. Libya konusunda önemli adımların atılmasını bekliyoruz Berlin'de. Masada İngiltere ve Fransa da olacak. Çin ve Kongo da var masada." dedi. 

"Yunanistan davet edilseydi bu anlaşma konuşulacaktı"

Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Anlaşma"nın önemli olduğunu aktaran Merttürk, "Eğer Yunanistan davet edilseydi bu anlaşma konuşulacaktı. Belki de Yunanistan'ın bu adımını engellemek istediler. Yunanistan belki ülke olarak masada olmayacak ama Avrupa Birliği olarak masada olacak." ifadelerini kullandı.

"Zirve atmosferi yaratılarak büyük beklentilerin oluşmasının önüne geçiliyor"

Merttürk, zirvenin Türkiye saatiyle 15.30'da başlayacağını belirterek, "Klasik bir Alman taktiğidir. Klasik bir zirve atmosferi yaratılarak büyük beklentilerin oluşmasının önüne geçer, bir başarı elde ederse de bundan mutlu olur. Almanya şu anda tüm tarafların aynı masa etrafında toplanmasını bir başarı olarak görüyor. Eğer nihai bir ateşkes masadan çıkarsa bu da Almanya'da büyük bir başarı olarak görülüyor." diye konuştu. 

"Merkel politikaya son noktayı koyuyor"

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupa Birliği (AB) içerisinde hep uluslararası arenadaki başarısı dolayısıyla konuşulduğuna dikkat çekerek, "İç siyasette de Merkel çok başarısız değildi, özellikle kriz anlarındaki müdahalesiyle dış politikadaki başarısıyla gündeme geldiğini söyleyebiliriz. Bir anne şefkatiyle kucaklayıcı bir tavırla bu soruna yaklaşacak. Ama Merkel politikaya son noktayı koyuyor. Son kez Başbakanlık yapıyor. Oturduğu koltuğa son kez oturuyor. Bu yüzden iç politikayı da etkileyen, önümüzdeki dönemde de siyasi bir güç devşirir beklentisi söz konusu değil." açıklamasını yaptı.

Merttürk, çok büyük beklentilerin olmadığına dikkat çekerek, "En azından nihai ateşkes anlaşması masadan çıkmış olsa bile dünya rahat bir nefes almış olacak diyebiliriz." dedi. 

"Erdoğan, Putin, Macron ve Johnson geliyor"

Berlin'in henüz resmi katılımcılar listesini açıklamadığını kaydeden Merttürk, "Ancak konferansın hükümet ve devlet başkanları düzeyinde olacağı vurgulandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konferansa katılacaklarını açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson Berlin'e geleceklerini duyurdu." ifadelerini kullandı.

"Sarrac ve Hafter de gelecek"

Merttürk, konferansa Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz Es Sarrac ile Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in konferansa geleceğini de ekledi.

Yorumlar (0)