Berlin Konferansı'ndan kareler!

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de yapılan konferans sona erdi. Zirvenin ardından açıklama yapan Merkel, "Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık" dedi. BM Genel Sekreteri Gutteres ise "Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre'de toplayacak duruma geldik" açıklamasını yaptı.

DÜNYA 19.01.2020, 21:31 20.01.2020, 00:52
Berlin Konferansı'ndan kareler!

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen uluslararası konferans Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliğinde yapıldı.

Konferansa, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, BM'nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcileri katıldı.

Konferansa katılan liderler ikili görüşmeler de yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel, İngiltere Başbakanı Johnson ve ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ayaküstü sohbet etti. 

Merkel: "Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık"

Zirvenin ardından açıklama yapan Merkel, "Libya Konferansı BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sundu. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Hafter ve Sarrac'ın bugün burada olması çok önemliydi. Ateşkesin devamlılığı konusunda hemfikir olduk. Ateşkesin sürdürülmesini sağlayacağız. Geçici ateşkesi kalıcı hale getirmeyi umuyoruz. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi" dedi.

Gutteres: "Askeri komiteyi toplayacağız"

BM Genel Sekreteri Gutteres ise "Libya'daki soruna hiçbir şekilde askeri çözüm bulunamaz. Silah ambargosuna saygı duyulması çağrısında bulunuyorum. Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre'de toplayacak duruma geldik. Toplantıya katılan tüm taraflar ateşkesi destekleme taahhüdünde bulundu" ifadelerini kullandı.

Konferans sonucunda bildirge yayımlandı 

Konferans sonucunda yayımlanan bildirgede, "BM himayesinde Berlin zirvesi sonrasında koordinasyonu sürdürmek için bir Uluslararası İzleme Komitesi oluşturuyoruz" ifadesi kullanıldı.

BM öncülüğünde koordinasyonun sağlanacağı kaydedilen bildirgede, üst düzey yetkililerin katılımıyla aylık toplanacak Komitenin uzmanlar düzeyinde de 4 teknik çalışma grubu içereceği ifade edildi.

"Merkezi ve sivil otoritenin kontrolünde birleşik bir Libya ulusal güvenlik sisteminin kurulmasını destekliyoruz" denilen bildirgede, bu çerçevede polis ve askeri güçlerin tek otorite altında birleşmesi gerektiği belirtildi.

Yorumlar (0)