Berlin'de 'Libya' konferansı: Sonuç bildirgesi yayımlandı

Libya konulu İkinci Berlin Konferansı Bildirisi'nde, "24 Aralık seçimlerinin daha önce belirlendiği şekilde yapılması için gerekli hukuki ve anayasal düzenlemeler uygulanmalıdır." denildi.

DÜNYA 23.06.2021, 22:37 24.06.2021, 15:09
Berlin'de 'Libya' konferansı: Sonuç bildirgesi yayımlandı

Libya'daki siyasi süreç, 24 Aralık seçimleri ve ülkedeki güvenlik problemlerinin ele alındığı, BM (Birleşmiş Milletler) ve Almanya himayesinde gerçekleştirilen İkinci Berlin Konferansı'nın yayımlanan sonuç bildirgesinde seçimlerin, öngörülen tarihte yapılması gerektiği bildirildi.

Konferansa yoğun katılım

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in daveti üzerine düzenlenen konferansa, Libya'dan Başbakan Abdulhamid Dibeybe ve Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un yanı sıra ABD, Rusya, Türkiye, Fransa, İtalya, İsviçre, Mısır, İngiltere, Çin, Cezayir, Hollanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, AB (Avrupa Birliği), Arap Birliği ve Afrika Birliği'nden dışişleri bakanları ve üst düzey temsilciler seviyesinde katılım oldu. 

Türkiye'yi Bakan Çavuşoğlu temsil etti

Ülkemizi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği İkinci Berlin Konferansı'nın ana gündem maddelerini, ülkede 24 Aralık tarihinde gerçekleştirilmesi yönünde karar verilen genel ve başkanlık seçimleri ile Libya'daki paralı askerlerin ve yabancı güçlerin ayrılması hususları oluşturdu.

Konferansın sonuç bildirgesinde, katılımcıların, ilk etapta 19 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilen Berlin Konferansı'nda verilen taahhütleri tekrarladıkları belirtildi.

"Tüm paralı askerler ve yabancı güçler çekilmelidir"

Libya Başbakanı Dibeybe'nin, ülkedeki seçimlerin 24 Aralık tarihinde gerçekleştirilmesine bağlılığını tekrarladığına işaret edilen bildirgede, "24 Aralık için belirlenen Parlamento ve Ulusal Başkanlık seçimleri, Libya Siyasi Diyalog Forumu'nca Tunus'ta Kasım 2020'de belirlenen yol haritasında anlaşmaya varıldığı üzere yapılmalı ve seçim neticeleri bütün taraflar tarafından kabul edilmelidir. Gerekli hukuki ve anayasal düzenlemeler uygulanmalıdır." denildi.

Ülkedeki çatışmaların altında yatan sebeplerin ele alınması ve çözmek için daha fazlasının gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yapılan konferansın sonuç bildirgesinde, "Tüm paralı askerler ve yabancı güçler gecikmeksizin Libya'dan çekilmelidir." maddesine yer verildi. Fakat maddeye ülkemizin şerh koyduğu öğrenildi.

Yorumlar (0)