Berlin'de ilginç Serrac-Hafter detayı!

Dün Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirilen Libya Konferansı'nda Serrac ve Hafter'le ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı.

DÜNYA 20.01.2020, 14:02
Berlin'de ilginç Serrac-Hafter detayı!

Almanya'nın başkenti Berlin'de Pazar günü toplanan Libya Konferansı, 2011 yılından beri süren ve Akdeniz bölgesinde etkilerini çokça hissettiren iç savaşı bitirmek amacıyla birçok lideri bir araya getirdi.

İkili aynı odada bulunmadı!

Toplamda 12 ülke ve 4 uluslararası örgütün bir araya geldiği zirvede Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan meşru hükümet olan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusunda bulunarak ülkenin kontrolünü ele geçirmeye çalışan Libya Ulusal Ordusu'nun (LUO) başındaki darbeci general Halife Hafter, konferans boyunca aynı odada bulunmadı.

"Onlar birbirine düşmanlar"

Ülkedeki çatışan güçlerin geleceğinin tartışıldığı konferansta çatışan en büyük iki gücün liderinin aynı odada bulunmaması katılımcıların büyük dikkatini çekti. Konferansı gözlemleyen Afrika Bakış Açısı'nın kurucusu Ayo Johnson, durum hakkında "Onlar birbirlerine düşmanlar ve Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenler ve petrol gibi birçok riskli alan var" ifadelerini kullandı.

55 maddelik sonuç belgesi çıkarıldı

"ateşkes", "silah ambargosu", "siyasi sürece dönüş", "güvenlik alanında reformlar", "ekonomik ve finansal reformlar" ile "uluslararası insani hukuk ve insan haklarına saygı" gibi önemli konuları içeren toplamda 55 maddelik bir sonuç belgesi oluşturuldu.

Hafter, konferanstan hemen sonra ateşkesi ihlal etti!

Konferansın hemen ardından Hafter güçlerinin başket Trablus'un güneyindeki Selahaddin bölgesini havan topu ateşine tuttuğu ve böylelikle ateşkesi bir kez daha ihlal ettiği ortaya çıktı. Konferansı ve ardından yaşananları değerlendiren uzmanlar, Libya'da kalıcı bir ateşkesin sağlanmasını "çok zor" olarak niteledi.

Yorumlar (0)