"Benzin zammından gelen para dağıtılacak"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, benzin zammından elde edilecek yaklaşık 300 milyon doların tamamının gelir düzeyi düşük kesime dağıtılacağını duyurdu.

DÜNYA 03.12.2019, 14:21 03.12.2019, 14:24
"Benzin zammından gelen para dağıtılacak"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen programda konuştu.

Ruhani, protesto gösterilerine yol açan yüzde 300'lük benzin zammı ve ABD ile müzakerelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

"Yeniden benzin ithal etmek zorunda kalacaktık"

Tüketimde görülen yüksek artış sebebiyle ithalat yapmak zorunda kalmamak için benzin fiyatında düzenleme yaptıklarını kaydeden Ruhani, "Benzin tüketiminin bu şekilde devam etmesi halinde 2021'de yeniden benzin ithal etmek zorunda kalacaktık. Kendi kendimize yetebilmek ve benzin tüketimini kontrol altına alabilmek için kota ve fiyat düzenlemesiyle ilgili planı uyguladık." ifadelerini kullandı. 

"Yaklaşık 300 milyon doların tamamı dağıtılacak"

Ruhani, artışın hükümet için yapılmadığını aktararak, "Benzin zammından elde edilecek yaklaşık 300 milyon doların tamamını da toplumun alt gelir grubuna dağıtacağız." dedi. 

Washington yönetimi tarafından ABD yaptırımları ve yeniden müzakerelere ilişkin sık sık özel mesajlar gönderildiğini vurgulayan Ruhani, "Müzakere için gönderdikleri mesajlar ve talepler, kamuoyuna yaptıkları açıklamaların tersi. Aracı olan Avrupalılar da bunu biliyor." diye konuştu. 

İran'da 15 Kasım günü benzine yüzde 300 zam yapılması, ekonomik problemlerle mücadele eden halkın tepkisine neden olmuş ve ülke çapında protesto gösterileri başlamıştı. 

Yorumlar (0)