Belgeler ABD basınına sızdı! Afganistan'daki kaosun sebebi ortaya çıktı

15 Ağustos'ta Afganistan'ın başkenti Kabil'in Taliban'ın eline geçmesinden 1 gün evvel yapılan bir toplantının basına sızdırılan notları, Başkan Biden hükümetinin tahliyeler dahil olmak üzere Afganistan'dan çekilme meselesindeki hazırlıksızlığını gözler önüne serdi.

DÜNYA 02.02.2022, 12:32 02.02.2022, 12:36
Belgeler ABD basınına sızdı! Afganistan'daki kaosun sebebi ortaya çıktı

ABD’de 14 Ağustos 2021'de,  Afganistan'dan çekilme süreci ile ilgili Ulusal Güvenlik Konseyi bünyesinde kabine üyelerinin yardımcıları ve güvenlik kurumlarının yöneticileri ile Beyaz Saray'da yapılan toplantının notları basına sızdırıldı.

‘ABD’nin planlarında Afganistan’dan çekilme yoktu’

Ortaya çıkan belgelerde, üst düzey yetkililerin, Afganistan’dan tahliye konusunda önceliğin ABD personeli, vatandaşları ve ABD hükümeti ile anlaşması bulunan müttefiklerin personeline verileceği belirtiliyor. Ardından Afgan kökenli ABD vatandaşları, ABD’nin çalıştırdığı Afganlar ve ABD ordusu ile iş birliği yaptığı bilinen Afganların en kısa sürede tahliye edileceği ifade edilen belgede, tahliye edilecek olan kişilerin gidecekleri ülkelerin, tahliyeden 1 gün öncesine kadar belirlenmediği ortaya çıktı.

Ayrıca belgede, o güne kadar Amerika ile iş birliği yapanlara ulaşılmadığı, bu kişilerin belirlenmediği ve taramadan geçirilmediği de belirtiliyor. Belge, Kabil'in ele geçirilmesine saatler kala Biden hükümetinin, Afganistan tahliyesi meselesinde henüz somut bir adım atmadığını gözler önüne sürüyor.

Büyük bir bölümünün keçeli kalemle kapatıldığı belgenin açık yerlerinde, Dışişleri Bakanlığının Kanada ve NATO üyesi AB ülkeleri ile tahliye edilenlerin geçici olmak üzere nakledilmesi için görüşmelere başlaması talep ediliyor. Öte yandan belgede, Pentagon’un günde 5 bin kişi tahliye etme planı yapması isteniyor. Biden hükümeti, Afganistan tahliyesini "tarihte görülmemiş bir tahliye" olarak öne sürerken, sızdırılan belgelerde bir yandan tahliye esnasında yaşanan plansızlık ve kaosun, diğer yandan geride birçok ABD vatandaşı ve ABD ordusu ile iş birliği yapmış on binlerce Afganların bırakılmasının sebebini gün yüzüne çıkardı. 

- Afganistan’da yaşananlar

14 Nisan 2021'de Biden, ABD kuvvetlerinin 11 Eylül'ün yıl dönümüne kadar Afganistan'dan tamamen çekilmesi konusunda talimat vermişti. Büyük oranda askeri tahliye tamamlanırken ABD’nin, Afgan ordusunun dağılmasını ve iktidarın çökmesini ön görememesi ciddi bir kaosa sebep olmuştu. Afganistan hükümeti çökmüş, Afgan ordusu dağılmış ve 15 Ağustos'ta Taliban, Kabil'e girmişti. Bu gelişmeler sonrasında on binlerce Afgan, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na gitmiş, ABD kargo uçaklarına binmeye çabalamıştı. Diğer yandan, ABD'nin tahliyede öncelik şartlarını taşıyan on binlerce Afgan, havaalanına gelememişti. Kaosla neticelenen çekilmeye yönelik tartışmalarda ABD kurumlarının hazırlıksızlığı ve koordinasyonsuzluğu dikkat çekmişti.

Yorumlar (0)