Belediye gençlerin borçlarını silecek!

Amsterdam Belediyesi, borç batağında bulunan gençlerin borçlarını satın alacak.

DÜNYA 20.01.2020, 16:18
Belediye gençlerin borçlarını silecek!

Hollanda'nın başkenti Amsterdam, çok ilginç bir belediye harcamasına sahne olacak. Amsterdam Belediyesi, borçlarla boğuşan genç yetişkinlerin yüksek eğitimlerini tamamlamaları veya bir işe girebilmelerini sağlayabilmek için genç yetişkinlerin borçlarını satın alacak.

Önümüzdeki ay yürürlüğe gireceği açıklanan projede belediye bağlantılı bir banka, genç yetişkinlerin borçları olduğu alacaklılarla görüşerek borçları satın alacak. Alacaklılara genç yetişkinlerin borçlularını belediye bankasına devretmeleri için ise 750 avro teşvik verilecek.

"Klavuz plan" ile borçlar ödenecek, başarı karşılığında borç silinecek

Belediyenin bu ilginç ve gençler için büyük bir fırsat oluşturan projesine katılan herkes bir "rehber" ile çalışarak belediyenin satın aldığı borçların geri ödenmesi, ertelenmesi veya silinmesi için yol haritası oluşturacak bir "klavuz plan" hazırlayacak. Bu klavuz plana göre yüksek eğitimini veya stajını başarıyla tamamlayan gençlerin borçlarından bir miktar para silinecek.

1 milyondan fazla yeni borçlu var!

Amsterdam'da yaşayan 18-34 yaş arası genç yetişkinlerin %34'ü borçlarla boğuşuyor. İstatistikler, öğrencilerin kredi ortalamalarını 2015 yılında 12 bin 400 avro olarak gösterirken 2019'da ise 13 bin 700 avroya çıktığını gösteriyor. Öğrenci borcu olan kişi sayısı ise 388 binden 1.4 milyona çıktı; yani 1 milyondan fazla genç yetişkin öğrenci borcu üstlendi.

"Gençlere yardım edeceğiz ki, yeni bir başlangıç yapabilsinler"

Amsterdam Belediye Başkanı Marjolein Moorman, "Borçlar büyük stres yaratıyor. Borçlar gençlerin geleceklerini belirliyor" dedi ve gençlerin bir gelir istikrarı olmamasının borç ödemelerini büyük sıkıntıya soktuğunu belirtti. Moorman, hayata bir nevi "borçla başlayan" gençler için "Şanssızlık ve cehaletten ötürü kendilerini yardım olmadan çıkamayacakları durumlarda buluyorlar. Bu yüzden onlara yardım edeceğiz ki, yeni bir başlangıç yapabilsinler" dedi.

Amsterdam Belediyesi'nin yaptığı basın açıklamasında ise program hakkında "Amsterdam her gencin iyi bir gelecek hak ettiğine inanıyor. Borçlar iş ve eğitimin önünde engel oluşturmamalı. Maalesef genelde durum bu. Projenin amacı, daha çok sayıda gencin borçlarını ödemesine yardımcı olurken onlara geleceklerini inşa etme fırsatı da sunmak" ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (2)
serhat imre 4 yıl önce
Ne güzel dünya be,Amsterdam da yaşamak varmış.
Emin sabuncu 4 yıl önce
Darısı bizim gençlere