Belçika selin şokunu henüz atlatamadı, ancak iklim uzmanları uyardı

Bundan 3 ay kadar önce Batı Avrupa’yı etkisi alan özellikle de Belçika tarihinin en korkunç sel felaketini yaşamasına neden olan iklim değişikliğine dikkat çeken uzmanların, Ekim ayı sonunda yapacakları zirvede radikal kararlar alması bekleniyor.

DÜNYA 18.10.2021, 12:35
Belçika selin şokunu henüz atlatamadı, ancak iklim uzmanları uyardı

Bu sene yaz aylarının ortasında yaşadığı korkunç sel felaketi ile tüm dünyanın konuştuğu Belçika, afetin ardından 3 ay geçmesine rağmen selin izlerinden hala kurtulamadı.

Bölge halkı hala sivil toplum kuruluşlarından gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri desteği almaya devam ederken, pek çok hane de hala doğal gaza erişemedi. Kış aylarına girilmeye başlanması ve yağışların da artmasıyla sel bölgelerinde halkın tedirginliği devam ediyor.

Ekim ayı sonunda İskoçya’nın Glasgow şehrinde gerçekleşecek COP26 zirvesinde yaşanan iklim değişikliği ile yapılacak mücadele konusu ile ilgili şu anda yaşanan mevcut durumu tersine çevirecek hangi kararların alınacağı ise tüm dünya tarafından takip ediliyor olacak.

“Özerk çözümler üretilmeli”

İklim uzmanı olarak görev yapan Avrupa Politikaları Çalışmaları Merkezi yetkilisi Christian Egenhofer, “Önümüzdeki günlerde buna benzer felaketleri daha çok yaşayacağız. Aşırı olduğu kadar değişken de olmalarını bekliyoruz” dedi.

 Yaptıkları çalışmalara göre, Avrupa kıtasının kuzey bölgesinin kuraklık, orman yangınları, ısı dalgaları ve sellerin daha sık görüleceğini de belirten Egenhofer, “Bu elbette hemen yarın olacak bir şey değil. Ancak on yıllar içerisinde bunları daha sık yaşıyor olacağız” uyarısında bulundu. Ayrıca Paris İklim Anlaşması’nın ortaya koyduğu hedeflere ulaşmak için fazla ümidi olmasa da, çözümleri merkezi otoritelerden beklemek yerine ‘özerk’ çözümler üretilmesinin daha faydalı olabileceğini vurguladı.  

  “Biz nasılsa görmeyiz dememeli”

Uluslararası Kutup Kuruluşu uzmanı olarak faaliyet gösteren önemli isim Henri Robert da Avrupa’da özellikle sel felaketlerinin daha sıklıkla görüleceğini, ancak Akdeniz’e kıyısı olan bölgelerin kuraklık ile boğuşacağını öngördüğünü ifade etti.  

Su seviyesinin özellikle kıyı yerlerde gelecek yıllarda artmaya devam edeceğini belirterek, insanların muhtemel iklim değişikliklerini hafife aldıklarını ancak dünyanın ömrü ile kıyaslandığında 50 veya 100 yılda oluşabilecek değişikliklerin son yıllarda oldukça hızlı bir şekilde yaşandığına dikkat çekti.  

Robert “iklim değişikliği ile ilgili şu an tespit ettiğimiz en önemli konu, tahmin ettiğimizden çok daha hızlı ve etkili gerçekleşiyor olması. Şu anda yapacaklarımızın etkisinin 50 yıl sonra görülebilecek olması, insanların “biz nasılsa görmeyiz” diye bir rahatlığa itmemeli. Torunlarınızın sizin eylemleriniz yüzünden 50 sene sonra ölmesini istemezsiniz” diyerek olayın ciddiyetine dikkat çekti.

“Zirveden umutlu değilim”

Emisyonları azaltmak için daha az kömür ve petrol kullanılması gerektiğini belirten Robert “artık daha az tüketmeliyiz. Babalarımızın yaşamlarına dönmeliyiz. Onların da bizim şu anda sahip olduğumuz evleri, arabaları, çamaşır makineleri ve ısıtıcıları vardı. Ancak şu andakinden 6 kat daha az enerji tüketiyorlardı” açıklamasını yaptı.  

Şu ana kadar alınan kararların bu felaketleri önlemede henüz somut bir etkisi olmadığına değinen Robert bu nedenle kendisinin de katılacağı Glasgow’da yapılacak zirveden pek umutlu olmadığını da vurguladı.

Yorumlar (0)