Belçika selin ardından 3 aydır aynı durumda

Belçika ile birlikte Batı Avrupa’yı savaş alanına çeviren sel felaketinin ardından 3 ay gibi bir süre geçmesine rağmen henüz doğru düzgün bir çalışma yürütülemedi. Selin etkili olduğu Belçika’nın Namur, Limburg ve Liege eyaletlerinde her şey hala daha yeni yaşanmış gibi duruyor.

DÜNYA 16.10.2021, 14:53
Belçika selin ardından 3 aydır aynı durumda

 Belçika’nın en büyük felaketlerinden biri olarak tarihe geçen 3 ay önce yaşanan sel felaketinin yaraları henüz sarılamadı. Felaketin doğada bıraktığı izlerin hala etrafta ilk günkü gibi durduğu görülüyor.

 14-15 tarihlerinde meydana gelen ve Namur, Limburg ve Liege eyaletlerinde etkili olan sel yüzünden yüzlerce aile evinden oldu.  

Selin en şiddetli vurduğu Liege’e bağlı Pepinster kentinin civarında hala devrilmiş ağaçlar, paramparça olmuş arabalar, ağır hasar almış olan binalar ve çamurlu ev eşyaları aynı şekilde duruyor.  

Sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin hala temel ihtiyaç ve gıda yardımı yaptıkları bölgede hala doğalgaz alamayan birçok hane bulunuyor. Selden evleri olumsuz etkilenen bölge halkı geçici barınma merkezlerinde ikamet etmeye devam ediyor.  

Gönüllüler hala bölgede

Bir Belçika Kızıl Haç Yetkilisi bölgede 3 aydır fazla bir değişiklik olmadığını ve yetkililerin burada hiçbir şey yapmadığını söyledi.  Ayrıca eve dönen kişilerin çok zor durumda olduklarını aktardı.  Kendilerinin de 2022 yılının Mart ayına kadar akşam ve öğle yemeği olmak üzere bölgede hizmet vermeye devam edeceklerini belirtti.

 Bölgede yaşayan bir Türk vatandaş da sigorta şirketlerinden zararlarını tazmin etmeye çalıştıklarını, yaşadıkları en büyük sorunun bu olduğunu söyledi.  

Otoban moloz atıklarıyla doldu

Yerel hükümet şu ana kadar sel sonucu oluşan 155 bin tonluk molozu toplamış olsa da gönüllüler temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Hatta Liege'in kuzeyinde, kullanım dışı olan 10 kilometrelik bir otobanın, selden çıkarılan moloz atıklarıyla dolduğu gözler önüne serildi. Ve çıkarılan her molozun buraya yığıldığı ifade edildi.

 Bölge halkının kokudan ve oluşan görüntü kirliliğinden rahatsız olduğu dile getirildi.

Bölgede yaşanan sel felaketi nedeniyle 38 kişi hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0)